Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Culturii: Va fi creat un complex muzeal ce va cuprinde Muzeul Holocaustului, pentru care se are în vedere spaţiul dintre 'Antipa' şi MŢR

sibiu100.ro
Ministerul Culturii

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a publicat joi seară pe site-ul cultura.ro că va fi creat un complex muzeal ce va cuprinde Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România, pentru care se are în vedere spaţiul dintre Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. În urmă cu câteva ore, ministrul Valer-Daniel Breaz a declarat că nu este stabilit locul în care va fi amplasat acest nou muzeu şi că acest lucru va fi făcut, eventual printr-o consultare publică, după ce va fi emisă o Hotărâre de Guvern în vederea înfiinţării acestei instituţii, anunță news.ro.

Citește și: Gabriela Firea a luat decizia: Voi candida

„Având în vedere articolele apărute în presa de astăzi, referitoare la înfiinţarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale face următoarele precizări: va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”, este publicat pe site-ul ministerului.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Decizie atomică a CCR

Reprezentanţii Ministerului Culturii nu au putut fi contactaţi de News.ro pentru detalii.

„Clar, Guvernul României are în programul de guvernare înfiinţarea acestui Muzeu al Holocaustului”, a spus Breaz joi, în cadrul unei conferinţe de presă. „În momentul de faţă, elaborăm o Hotărâre de Guvern de înfiinţare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul respectiv». După ce se va înfiinţa muzeul, vom decide şi, de comun acord, poate şi printr-o consultare publică, vom vedea unde vom înfiinţa muzeul respectiv”, a fost explicaţia ministrului Culturii.

Întrebat dacă este exclus ca el să fie construit pe terenul Muzeului „Antipa”, ministrul a afirmat: „Eu am spus că vom vedea după ce vom încheia toate aceste demersuri legate de HG. Şi acolo unde ne permite legea, unde ne permite PUZ-ul, PUD-ul municipiului Bucureşti vom găsi o soluţie astfel încât să putem înfiinţa acest muzeu”.

„Repet: locaţia nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul «Antipa» şi Muzeul Ţăranului Român. Ca să excludem orice speculaţie”, a încheiat el.

Citește și: Gabriela Firea aruncă bomba: Analizez și o candidatură independentă de PSD la prezidențiale

După ce în 2016, consilierii Primăriei Municipiului Bucureşti au votat ca imobilul din strada Lipscani 18-20 să fie acordat Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România, anul acesta cei mai mulţi dintre ei s-au răzgândit, iar reprezentanţii Institutului „Elie Wiesel” s-au văzut în situaţia de a căuta un alt spaţiu de cel puţin 5.000 de metri pătraţi utili.

Mandatat de Guvern, managerul Institutului „Elie Wiesel” a găsit acest spaţiu şi l-a propus spre preluare pentru Muzeul Holocaustului. Propunerea lui a fost agreată, dar situaţia este departe de a fi rezolvată.

Muzeul trebuie să aibă o suprafaţă pentru expoziţii permanente, expoziţii temporare, birouri, bibliotecă, spaţii multimedia. În luna martie a acestui an, el anunţa că finalizarea lui a fost prelungită cu până la un an şi jumătate, până în 2022.

Citește și: Dezvăluirea momentului! Pe mâinile cui a ajuns afacerea cu care s-a îmbogățit Dan Barna din bani publici .

Alexandru Florian, directorul general al Institutului, a precizat că MNIEHR trebuie să se afle într-o zonă centrală, unde există şi alte muzee, şi nu „aruncat undeva” în oraş.

Subiectul urmează să se regăsească pe ordinea de zi a Comisiei pentru cultură din Cameră, după perioada vacanţei parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.