Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției dă peste cap strategia lui Ionel Arsene: ‘În niciun dosar instanțele nu au mai respins pe condițiile din penitenciare!’

Inquam Photos / Octav Ganea
Alina Gorghiu

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre cazul lui Ionel Arsene, fugit în Italia de justiția din România.

„Din Italia am adus 31 de fugari. În niciun dosar nu au mai respins pe condițiile din penitenciare”, a spus Gorghiu la Digi24, în condițiile în care Arsene a invocat că are depresie şi că există un risc ridicat de suicid dacă este încarcerat în România.

„La Ionel Arsene am obținut decizia anul trecut. Echipa de avocați însă a apelat la orice tertip, printre care suferă de depresie și există risc de suicid în România. Pentru a se pronunța instanța din Italia a demarat o expertiză, urmează să fie finalizată. Noi am comunicat toate datele, mai exact din secțiile cu neuropsihici. Am transmis toate datele, date tehnice, i-am asigurat pe cei din Italia că avem posibilități să ne ocupăm.

Statistica penală a Consiliului Europei ne arată că ne aflăm cu cea mai mica rată de suicid din Europa în penitenciare. Eu sper ca aceste date să fie luate în considerare de instanța italiană. Sunt convinsă, sper că o lună, să poată fi analizat raportul”, a spus Gorghiu.

Ce articol e vizat?

”Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea din România prin invocarea condiţiilor medicale. Încearcă practic să suspende predarea sa în România, care este o decizie definitivă a Curţii de Casaţie din Italia, care a decis în noiembrie anul trecut predarea lui autorităţilor din România. Arsene a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă în martie 2023. Prin echipa de avocaţi, a încercat anumite tertipuri pentru a suspeda predarea imediată în România, a invocat că are depresie şi că există un risc ridicat de suicid dacă ar fi încancerat în penitenciarele din România. Procedura se apropie de final. Urmăreşte domnia sa şi echipa sa aplicarea art 23 alin 4 din decizia cadru care reglementează mandatul european de arestare şi care spune că în circumstanţe excepţionale, legate de punerea în pericol a vieţii şi sănătăţii persoanei căutate, predarea poate fi suspendată temporar”, a spus luni ministrul, potrivit News.ro.

Alina Gorghiu a menţionat că proactiv, ministerul Justiţiei, prin magistratul de legătură a transmis săptămâna trecută instanţei din Italia informaţii suplimentare, la zi, despre condiţiile din sistemul penitenciar, inclusiv despre Secţia pentru bolnavi neuropsihici de la Penitenciarul Botoşani, care a fost de curând renovată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.