Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi mișcări pe Axa Moscova - Tokyo: Japonia, APEL la Putin

pixabay.com
diverse, zaruri

Premierul japonez Shinzo Abe a făcut apel sâmbătă la preşedintele rus Vladimir Putin să 'pună capăt' celor 70 de ani de tensiuni între Japonia şi Rusia care datează din cel de-Al Doilea Război Mondial şi 'să deschidă o nouă epocă' în relaţiile dintre cele două ţări, transmite AFP, conform agerpres.ro

"Nu putem califica decât anormal faptul că Japonia şi Rusia, două ţări vecine cu un potenţial nelimitat, nu au încheiat niciodată un tratat de pace", a declarat Abe la Forumul Economic al Estului la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Rechizitoriul DNA: Cum funcţiona mașina de tocat banii de la DIPI. Petreceri şi cadouri de lux


"Să punem capăt acestei situaţii anormale care a durat 70 de ani şi să începem împreună să construim o nouă epocă" în relaţiile ruso-japoneze, a spus el. 

Relaţiile dintre Moscova şi Tokyo sunt afectate de o dispută privind patru insule din Arhipelagul Kurile ocupate de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial de către Uniunea Sovietică. Japonia revendică aceste insule, iar diferendul a împiedicat până acum semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. 

Negocierile privind cele patru insule vulcanice, numite Teritoriile de Nord de către Japonia, se află în punct mort după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014, condamnată de către Tokyo, care s-a alăturat poziţiei Occidentului.

Citește și:

Controlul serviciilor secrete de către DNA

Putin AVERTIZEAZĂ România: Lăsând glumele la o parte

Reacția lui Radu Banciu, după atacul VIRULENT al lui Adrian Năstase

SURPRIZA celui mai recent SONDAJ: Cum se poziționează Trump față de Clinton

LOVITURĂ pe scena politică: Se cere dizolvarea PRU

Dobânzi URIAŞE de 8.000%: Să nu iei niciodată bani de la aceste instituții

Elena Băsescu a DIVORȚAT

Ce i s-a întâmplat lui Marian Godină după ce i-a transmis un mesaj lui Petre Tobă

Dacian Cioloș, mesaj în noapte: 'Sunt o problemă de siguranță națională'


Dacă Rusia şi Japonia "lasă situaţia aşa cum este acum, nici tu, nici eu nu vom putea lăsa cele mai bune oportunităţi viitoarelor generaţii", a afirmat Abe, adresându-se lui Putin, traducerea în rusă folosind a persoana a doua singular, notează AFP. 

"Vladimir, sunt hotărât să-mi folosesc toate forţele pentru ca, împreună cu tine, să fac ca relaţiile dintre Japonia şi Rusia să avanseze", a dat asigurări premierul japonez, propunându-i liderului rus să se întâlnească o dată pe an pentru a evalua starea legăturilor dintre Moscova şi Tokyo. 

La rândul său, Putin a spus că "este extrem de dificil de găsit o soluţie", deoarece fiecare priveşte problema "prin prisma intereselor sale naţionale". "Însă suntem uniţi în privinţa unui lucru: trebuie rezolvată problema", a adăugat el. 

"Pentru a o rezolva, este nevoie de un înalt nivel de încredere şi ca niciuna dintre părţi să nu se simtă perdantă", a precizat Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.