Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc laudă Rusia: 'O țară de mare cultură și de mare umanitate!' - VIDEO

Mediafax
papa francisc

Papa Franisc laudă Rusia: 'O țară de mare cultură și de mare umanitate!'

Papa Francisc a fost criticat pentru că le-a spus tinerilor catolici ruși să își păstreze moștenirea ca "moștenitori ai Marii Rusii" și a invocat moștenirea țarilor Petru I și Ecaterina a II-a.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a reacționat la 28 august, spunând că narațiuni similare privind moștenirea imperială a Rusiei sunt folosite de propaganda Kremlinului pentru a justifica agresiunea sa împotriva Ucrainei și uciderea a mii de ucraineni. Anul trecut, însuși președintele rus Vladimir Putin se referea la moștenirile imperiale ale lui Petru I, atunci când a oferit motive pentru războiul de cucerire al Rusiei împotriva Ucrainei.

Declarația papei a atras, de asemenea, critici din partea fostului președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, care a calificat cuvintele sale drept "revoltătoare", și din partea publicației independente de știri din Belarus Nexta.

Arhiepiscopul Sviatoslav, șeful Bisericii Greco-Catolice ucrainene, a declarat că cei doi monarhi ruși sunt "cel mai rău exemplu de imperialism și naționalism rusesc extrem", avertizând că vorbele papei "ar putea fi luate drept sprijin pentru naționalismul și imperialismul care astăzi a provocat războiul din Ucraina".

"Exemplele date de Sfântul Părinte contrazic de fapt doctrina sa de pace, deoarece el a condamnat întotdeauna orice formă de manifestare a imperialismului în lumea modernă", a declarat liderul bisericii de rit oriental care recunoaște oficial autoritatea Sfântului Scaun.

Ce a spus Papa mai exact

Papa a ținut acest discurs în timpul unei videoconferințe cu tineretul catolic rus în Bazilica Sfânta Ecaterina din Alexandria din Sankt Petersburg, pe 25 august.

"Nu uitați niciodată moștenirea voastră. Sunteți moștenitorii marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a conducătorilor, marea Rusie a lui Petru I, a Ecaterinei a II-a, acel imperiu - mare, luminat, (țară) de mare cultură și de mare umanitate", a spus șeful Bisericii Catolice.

"Nu renunțați niciodată la această moștenire, voi sunteți moștenitorii marii Mame Rusia, mergeți mai departe cu ea. Și vă mulțumesc. Vă mulțumesc pentru felul vostru de a fi, pentru felul vostru de a fi ruși".

În restul discursului publicat de Vatican, Francisc le-a mai spus tinerilor ruși să fie "artizani ai păcii" și să "semene semințe de reconciliere". În mod notabil, textul publicat de Sfântul Scaun nu conținea referințele controversate la țarii ruși.

A denunțat invazia Rusiei în Ucraina

Deși a denunțat în mod repetat invazia rusă în trecut și a făcut apel la pace, Francisc a făcut mai multe declarații controversate cu privire la războiul ruso-ucrainean. Anul trecut, el a sugerat că este posibil ca expansionismul NATO să fi jucat un rol în provocarea Rusiei de a-și ataca vecinul.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.