Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pașii greșiți ai premierului Dacian Cioloș

ciolosAP

După nominalizarea sa de către președinte ca și premier desemnat Dacian Cioloș a pornit la drum cu un capital de încredere semnificativ. El a avut susținere și din partea mediului politic, cel puțin formal. Totuși, premierul desemnat a cheltuit o parte din acest capital printr-o serie de greșeli neforțate.

Echipă

Mai mulți miniștri au intrat în atenția critică a presei sau societății civile. Primul atacat a fost ministrul propus al sănătății, Andrei Baciu. Acesta a apărut în poze în lenjerie intimă aproape imediat după anunțarea numirii sale. Mai important, se pare că lipsa lui de experiență a creat un val de uimire.

Cioloș a luat decizia corectă de retragere, dar nu a executat-o corect. Motivele lui au apărut ca fiind neclare, unele voci simțind nevoia să atragă atenția că activitatea de model a lui Baciu nu ar trebui să fie un motiv de respingere. Nici clarificările ulterioare nu au fost mulțumitoare, Cioloș lăsând să se înțeleagă că nu a citit CV-ul lui Baciu înainte de a-l alege.

Următorul nume este cel al Cristinei Guseth. Dincolo de atitudinea previzibil ostilă a Comisiilor, Guseth a venit nepregătită pentru audieri. Retragerea ei a fost o măsură corectă, dar din mesajul prin care se anunță retragerea a lipsit un cuvânt de mulțumire pentru efort.

ciolos FB

În ceea ce privește acuzațiile aduse de societatea civilă lui Marius Bostan, ar fi fost n necesar cel puțin ca acesta să iasă în public cu o clarificare.

Program

Parte din problemele programului se văd încă de la redactare. Acesta este scris fără utilizarea constantă a semnelor diacritice specifice limbii române (âăîșț). De asemenea, structura capitolului de măsuri nu este aceeași cu structura capitolului de priorități.

Unele exprimări sunt neglijente...

„Totodată, acest Guvern va căuta să creeze mecanisme optime de informare a mediului politic în legătură cu măsurile executive sau legislative (s. mea) pe care le va adopta. Aceeaşi logica va fi aplicată şi fata de toţi partenerii sociali.”

... altele extrem de scurte.

„7. Transporturi și infrastructură

- Valorificarea poziției geografice a României și transformarea tării într-un nod logistic regional.”

În timp ce unele teme lipsesc cu desăvârșire (sărăcia), altele sunt prea ambițioase pentru un guvern de tranziție: regândirea sistemului electoral și cel al educației.

Reacțiile lui Cioloș în apărarea propriului program nu au fost întotdeauna clare. Premierul desemnat a admis că programul a fost încropit într-o anume grabă, din părți separate și uneori cu lacune. O admitere onestă, dar o problemă de imagine.

În sfârșit, cel puțin o temă a fost identificată ca fiind neconstituțională: comasarea alegerilor. Explicându-se, premierul desemnat a susținut că unele dintre măsurile din program nu au fost intenții ferme ci idei puse în discuție. Ceea ce este OK, dat fiind timpul scurt; dar o asemenea abordare ar fi trebuit comunicată înainte Comisiilor. Programul revizuit nu cuprinde comasarea alegerilor dar, tacit, pare să fi dispărut și propunerea mult mai populară cu societatea civilă prin care primarii ar fi urmat să fie aleși în două tururi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.