Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului ar putea exploda - Rusia va interzice vânzarea la preț plafonat

preț petrol rusia

Kremlinul elaborează un decret prezidențial care va interzice companiilor ruse și oricăror comercianți care cumpără petrolul națiunii să-l vândă oricărei persoane care participă la un plafon de preț, potrivit unei persoane care cunoaște problema, notează Bloomberg.

Decretul va interzice tranzacțiile atât cu companiile, cât și cu țările care aderă la mecanismul de plafonare a prețurilor, a spus persoana, fără a oferi o definiție exactă a modului în care ar fi definită participarea la un astfel de mecanism. În esență, ar interzice orice referire la un plafon de preț în contractele pentru țiței sau produse rusești și ar interzice încărcăturile destinate oricăror țări care adoptă restricțiile, potrivit persoanei, solicitând să nu fie numită deoarece problema nu este încă publică.

Uniunea Europeană s-a chinuit să cadă de acord cu privire la cât de strict ar trebui să fie un plafon de preț. Diplomații au suspendat vineri discuțiile despre o propunere pentru un plafon la aproximativ 65 de dolari pe baril, cu mult peste prețul actual al principalului țiței de export al Rusiei. Dezacordurile cu privire la nivelul prețurilor au rămas înrădăcinate, iar discuțiile au fost amânate pentru luni.

Nu este clar cât de mult impact ar avea asupra comerțului un plafon de preț sau un decret de la Kremlin ca răspuns. Asta pentru că susținătorii formali ai măsurii se abțin deja să cumpere petrol rusesc. Politica se adresează de fapt altor consumatori majori, cum ar fi India, care nu vor avea acces la asigurări occidentale și alte servicii de transport maritim dacă plătesc mai mult decât prețul plafonat pentru țițeiul rusesc.

Președintele rus Vladimir Putin și alți câțiva oficiali au spus în numeroase rânduri că națiunea nu va furniza energie celor care se vor alătura unui plafon de preț. În schimb, țara își va redirecționa aprovizionarea cu petrol către „partenerii orientați spre piață” sau va reduce producția, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak la începutul acestei săptămâni.

India, Turcia și alți cumpărători mari nu s-au înscris la plafon. În această etapă, se pare că nu ar avea probleme să continue să cumpere petrol rusesc, deoarece ultima propunere are un plafon până în prezent peste prețurile actuale de pe piață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.