Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan sfidează SUA și anunță că Turcia a testat sistemul S-400 cumpărat de la ruși: 'Faptul că deţii arme ruseşti îi deranjează pe acești domni'

www.usatoday.com
Donald Trump Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a confirmat vineri că ţara sa a efectuat un prim test al sistemului rus de apărare S-400 şi a respins criticile americane în acest sens, informează AFP.

"Aceste teste, este adevărat, au fost efectuate şi vor continua", a afirmat şeful statului turc la Istanbul. "Nu vom cere părerea SUA pentru aceasta", a adăugat el ca răspuns la criticile din partea Washingtonului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Mesaj de ultim moment al ministrului Marcel Vela: ‘De astăzi, ne despărțim’

Mass-media turce au afirmat că Turcia a efectuat pe 16 octombrie primul test al sistemului S-400, a cărui achiziţie de către Ankara a provocat furia SUA şi a altor aliaţi ai Turciei din cadrul NATO. Până acum, acest test nu a fost niciodată confirmat în mod oficial.

"Grecia (şi ea membră a NATO) deţine sisteme S-400 şi le foloseşte. Spun SUA ceva despre acest lucru? Nu. Faptul că deţii arme ruseşti îi deranjează pe aceşti domni, însă noi suntem hotărâţi să continuăm să le utilizăm", a spus Erdogan.

Citește și: Fost ministru al Muncii: ‘Guvernul Orban pregătește o bombă fiscală amorsată pentru 2021’

Potrivit mass-media, testarea sistemului S-400 a avut loc în provincia Sinop, nordul Turciei.

"Dacă se confirmă, noi condamnăm în termenii cei mai fermi tirul de testare a S-400, incompatibil cu responsabilităţile Turciei în calitate de aliat în cadrul NATO şi de partener strategic al SUA", a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane Morgan Ortagus.

Citește și: Decizie radicală a Anei Birchall: ‘Nu mai candidez pentru un nou mandat!’

"SUA au spus clar că nu vor ca sistemul S-400 să devină operaţional. Şi noi am atenţionat în mod clar asupra potenţialelor consecinţe grave pentru relaţiile noastre în materie de securitate dacă Turcia va activa sistemul", a adăugat ea.

Achiziţia de sisteme S-400 de către Turcia, într-un context de apropiere între Ankara şi Moscova, a provocat fricţiuni cu mai multe ţări occidentale, care subliniază incompatibilitatea acestor sisteme ruse cu dispozitivele NATO.

Citește și: Suedezii avertizează! Impactul pe care îl are izolarea asupra sănătății

Ca reacţie la livrarea primei baterii, anul trecut, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de fabricare a avionului american de război de ultimă generaţie F-35, estimând că S-400 ar putea pune în pericol secretele tehnologice.

De asemenea, SUA au ameninţat Ankara cu sancţiuni dacă S-400 vor fi activate. Informaţiile asupra acestui test i-au determinat imediat pe susţinătorii acestor sancţiuni să-i ceară guvernului american să treacă la fapte.

Citește și: Raed Arafat a făcut anunțul! Un alt mare spital din Capitală devine unitate suport COVID

Ankara a justificat achiziţia de sisteme ruseşti afirmând că SUA au refuzat să-i vândă sistemul american concurent de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.