Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se precipită lucrurile din Niger - Instructorii grupului Wagner ar fi sosit în capitala Niamey, înainte de posibila invazie a ECOWAS (VIDEO)

Mai multe surse au raportat sosirea instructorilor Wagner la Niamey, capitala Nigerului, în urma recentei lovituri de stat.

În ciuda avertismentelor lui Macron, forțele Wagner au sosit în capitala Nigerului cu o zi înainte de atacul planificat de către colectivul Africa pentru a elibera țara.

Pe canalele rusești de Telegram au apărut imagini în care, probabil, se vede aterizarea avionului de transport militar Il-76 în Niger. Potrivit unei versiuni, la bord s-ar putea afla luptători Wagner PMC.

Potrivit unor surse neoficiale Wagner, desfășurarea de unități în Niger este doar o intervenție limitată, care vizează securizarea capitalei Niamey, dacă este necesar.

Prigojin a salutat lovitura de stat

Grupul Wagner, sub conducerea lui Evgheni Prigojin, a lăudat lovitura de stat și a sugerat că este pregătit să îi susțină pe cei care au pus-o în scenă. În ciuda condamnării pe scară largă din partea comunității internaționale, inclusiv a statelor africane, liderul mercenarilor ruși Prigojin a exprimat o perspectivă distinctă asupra situației.

Prigojin a sărbătorit lovitura de stat din Niger pe rețelele de socializare, unde a pus situația din Niger pe seama efectelor reziduale ale colonialismului. De asemenea, el a făcut afirmații, fără a furniza dovezi întemeiate, potrivit cărora națiunile occidentale sponsorizează activități teroriste în țară. Niger, o fostă colonie franceză, era una dintre puținele democrații din regiune înainte de recenta lovitură de stat.

Angajamentul dintre autorii loviturii de stat și Grupul Wagner

Vinerea trecută au apărut rapoarte care indică faptul că autorii loviturii de stat au stabilit contacte cu grupul Wagner. Cele două părți ar fi discutat despre posibilele modalități prin care grupul ar putea ajuta la lovitura de stat, în special în contextul în care sancțiunile din partea țărilor din Africa de Vest sporesc presiunea asupra Nigerului după lovitura de stat.

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), inclusiv Nigeria, a amenințat, de asemenea, că va folosi forța militară împotriva complotiștilor. Amenințarea iminentă a unei invazii militare, mai ales că se apropie un termen limită stabilit de ECOWAS, i-ar fi putut determina pe orchestratorii loviturii de stat să ceară asistență imediată din partea grupului Wagner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.