Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful AIEA, întalnire cu Volodimir Zelenski: ce a discutat cu liderul ucrainean înainte de vizita pe care o va face la centrala nucleară Zaporojie

Time of Israel
Rafael Grossi

Directorul general al agenţiei de supraveghere nucleară a ONU (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat că va vizita miercuri centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, pentru a vedea dacă aceasta poate fi operată cu un număr redus de personal şi dacă uraniul folosit pe post de combustibil, vechi de ani de zile, mai este sigur. Înaintea vizitei sale, Grossi a discutat marţi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia actuală de securitate şi riscurile potenţiale la centrala ocupată.

"Am discutat în detaliu despre situaţia de la centrală şi despre provocările actuale în materie de securitate: ocupaţia rusă a centralei ZNPP trebuie să înceteze, iar aceasta este principala condiţie prealabilă pentru restabilirea securităţii radiologice pentru întreaga noastră regiune", a declarat Volodimir Zelenski în discursul video de marţi seară. El a spus că i-a mulţumit lui Grossi pentru sprijinul acordat formulei de pace ucrainene.

Liderul de la Kiev a salutat, de asemenea, că Ucraina a fost aleasă în Consiliul guvernatorilor AIEA. "Acesta este un semn clar că lumea recunoaşte capacitatea noastră de a restabili stabilitatea şi de a lucra pentru securitate", le-a spus Zelenski compatrioţilor.

Centrala este sub control rusesc

Rusia a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Europa după ce a lansat invazia la scară largă în Ucraina la începutul anului 2022, iar cele şase reactoare nucleare ale uzinei sunt acum oprite.

Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, a declarat că autorităţile ruse de ocupaţie împiedică sute de muncitori calificaţi să lucreze la uzină, ceea ce, potrivit acestuia, reduce dramatic siguranţa, relatează Reuters. "Vorbim despre 400 de oameni care sunt foarte calificaţi şi, cel mai important, licenţiaţi. Nu poţi să îi îndepărtezi pur şi simplu", a declarat Galuşcenko într-o conferinţă de presă comună cu Grossi.

"Există problema personalului, situaţia în care centrala funcţionează cu un număr foarte, foarte mic de operatori", a confirmat Grossi.

Mii de oameni lucrează la centrală, dar unii dintre ei au refuzat să semneze contracte cu firma rusească de energie nucleară, acesta fiind motivul oficial al demiterii lor.

"Unul dintre principalele mele puncte de interes pentru vizita mea care începe mâine dimineaţă (miercuri - n.r.) va fi să mă interesez tocmai despre acest lucru. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru mine este să evaluez impactul operaţional al acestei decizii", a declarat şeful AIEA.

Starea tehnică a centralei

Grossi, care a descris starea tehnică a centralei ca fiind "foarte delicată", a declarat că o altă problemă nouă este situaţia combustibilului nuclear, care se află de ani de zile în interiorul reactoarelor şi care se apropie de sfârşitul duratei sale de viaţă utilă. Grossi intenţionează să discute problema combustibilului atât la centrală, cât şi în timpul vizitei sale ulterioare la Moscova.

Experţii AIEA ar trebui să aibă posibilitatea de a avea o "evaluare independentă de siguranţă a stării acestui combustibil", a punctat Grossi.

Galuşcenko a mai declarat că experţii au nevoie de o opinie din partea producătorilor de combustibil - compania rusă TVEL şi Westinghouse - pentru a vedea dacă acesta mai poate fi utilizat în continuare.

"Durata sa de viaţă s-a încheiat, iar producătorul trebuie să spună dacă acest combustibil poate fi folosit în continuare. Dacă nu, atunci este necesar să se ia măsuri pentru a descărca acest combustibil... apoi se pune problema stocării acestui combustibil", a reliefat el.

Zaporojie a fost unul dintre principalele active energetice ale Ucrainei, garantând atât nevoile energetice interne ale ţării, cât şi exporturile substanţiale de energie electrică.

Luna trecută, Ucraina a declarat că intenţionează să înceapă construcţia de noi instalaţii de generare a energiei nucleare în a doua jumătate a acestui an pentru a compensa pierderea centralei de la Zaporojie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.