Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statui antice din marmură, încuiate zeci de ani într-un subsol și provenite din Colecţia Torlonia, vor fi expuse la Roma

lrb.co.uk
statuie David Michelangelo

Unele dintre cele mai frumoase sculpturi ale Antichităţii, încuiate timp de câteva decenii într-un subsol şi provenite din celebra Colecţie Torlonia, vor fi expuse la Roma după ce au fost restaurate, informează AFP şi Reuters.

Peste 92 de sculpturi greci şi romane - selectate din catalogul Torlonia, ce conţine 620 de opere de artă - vor fi prezentate publicului larg începând din 14 octombrie şi până pe 29 iunie 2021 la Palazzo Caffarelli din cadrul Muzeelor Capitoline, potrivit agerpres.ro.

Citește și: După cazul Baranga, jurnalista Ioana Ene Dogioiu îl dă în vileag pe șeful Grupului de Comunicare Strategică: ‘Este o persoană fără diplomă de licență’ .

Printre ele se află sculpturi care reprezintă creaturi mitologice, bestiare, sarcofage, busturi şi statui ale unor împăraţi romani, dar şi un străvechi relief grecesc, sculptat în piatră în urmă cu 2.500 de ani.

Operele de artă aparţin familiei aristocrate Torlonia, o familie de nobili originari din Roma şi din regiunea franceză Auvergne, care au alcătuit această colecţie privată, considerată cea mai mare din lume. Membrii familiei Torlonia s-au îmbogăţit din contracte papale şi administrând averea Vaticanului.

Operele de artă au fost restaurate într-un atelier din centrul Romei de un colectiv compus din trei artişti.

"Am putea să organizăm şapte, opt sau chiar 15 expoziţii", a declarat istoricul de artă Salvatore Settis, care a fost ales de familia Torlonia pentru a organiza expoziţia şi căruia i-a revenit dificila sarcină de a alege operele de artă ce vor fi expuse în public.

Citește și: Codrin Ștefănescu, vești despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea: Starea lui de sănătate se deteriorează pe zi ce trece

La fel ca multe familii din Roma, familia Torlonia şi-a expus iniţial colecţia sa uriaşă într-un muzeu. Dar, după 101 ani, familia romană a decis să închidă uşile muzeului în 1976, transformându-l într-o clădire cu apartamente private.

Printre lucrările ce vor fi expuse se află un bazin de fântână sculptat în Grecia Antică, despre care se spune că a fost amplasat într-o grădină a împăratului Iulius Cezar şi care era considerat încă de pe atunci o antichitate.

Multe dintre aceste opere de artă au suportat restaurări substanţiale de-a lungul anilor, inclusiv o statuie a unei capre, "Il caprone in riposo", al cărei trunchi datează din secolul I e.n. şi al cărei cap ar fi fost creat şi adăugat de celebrul sculptor italian Gian Lorenzo Bernini în secolul al XVII-lea.

O altă lucrare fascinantă este "Tazza Cesi", un vas monumental recunoscut prin cele trei picioare ale sale în forma labelor de leu decorate cu frunze de viţă-de-vie, aflat într-o stare de conservare excepţională.

Citește și: Racla cu viruși - OPINIE

Tot o operă excepţională este şi o sculptură în bronz a lui Germanicus, un general roman din timpul dinastiei iulio-claudiană.

Programată pentru aprilie 2020 şi amânată de mai multe ori din cauza pandemiei de COVID-19, expoziţia "Torlonia marbles" are la bază un parteneriat încheiat între Ministerul Culturii din Italia, Fundaţia Torlonia şi casa de modă Bulgari.

Colecţia va călători apoi în Statele Unite şi Europa, înainte de a reveni la Roma într-un spaţiu expoziţional permanent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.