Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarii ordonă Comisiei Europene să declanşeze mecanismul de condiţionalitate pentru Polonia

protest polonia

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să acţioneze imediat pentru a apăra cetăţenii polonezi şi fundamentele legislaţiei UE, prin declanşarea mecanismului de condiţionalitate.

În cadrul unei dezbateri în plen cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi cu ministrul sloven al Afacerilor Externe, Anže Logar, cei mai mulţi eurodeputaţi au condamnat marţi hotărârea controversată din 7 octombrie a Tribunalului Constituţional al Poloniei care contestă primatul dreptului european.

Ei au pus sub semnul întrebării independenţa instanţei şi au avertizat cu privire la calea regresivă urmată de guvernul polonez către totalitarism. Eudodeputaţii au subliniat că toate ţările UE sunt de acord în mod voluntar cu norme comune atunci când aderă la Uniune şi au insistat asupra faptului că nu există niciun conflict între ordinea juridică a UE şi Constituţia Poloniei.

În numele preşedinţiei slovene, ministrul Logar a afirmat că supremaţia dreptului UE este fundamentul UE şi baza pentru a trăi împreună într-o comunitate comună europeană. Acesta a subliniat faptul că Consiliul dezbate intens chestiunea statului de drept şi că preşedinţia s-a angajat să avanseze procedurile în temeiul articolul 7.

„Hotărârea Tribunalului Constituţional al Poloniei pune sub semnul întrebării fundamentul UE şi reprezintă o provocare directă la adresa unităţii ordinii juridice europene”, a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. „Este prima dată când o instanţă dintr-un stat membru consideră tratatele UE incompatibile cu o constituţie naţională", a continuat ea.

Von der Leyen a anunţat că CE va acţiona, citând procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, mecanismul de condiţionalitate şi alte instrumente financiare pentru a proteja bugetul UE împotriva încălcărilor statului de drept, precum şi procedura prevăzută la articolul 7, care determină o încălcare gravă a valorilor UE.

Prim-ministrul polonez Morawiecki a susţinut că „supremaţia dreptului UE nu se extinde la sistemul constituţional (...). Constituţia Poloniei este cel mai înalt act juridic din Polonia; aceasta se situează deasupra oricărui alt principiu de drept”. El a mai spus că instanţele constituţionale din alte state membre, inclusiv Germania, Franţa, Danemarca, Spania, Italia şi România, au pronunţat în trecut hotărâri similare cu cele aflate în prezent în discuţie, scrie news.ro.

Utilizarea tuturor instrumentelor disponibile pentru a apăra cetăţenii polonezi

Cei mai mulţi eurodeputaţi au solicitat Comisiei să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a apăra mai ales cetăţenii polonezi şi, în cele din urmă, pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept.

Ei au cerut şi lansarea unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi ca, în cele din urmă, Consiliul să acţioneze în conformitate cu articolul 7 al Tratatului UE. Eurodeputaţii şi-au exprimat sprijinul ferm pentru cetăţenii polonezi care ies în stradă pentru a lupta pentru statul de drept şi pentru judecătorii şi procurorii care continuă să aplice dreptul UE şi au solicitat autorităţilor poloneze să îi asculte şi să îi respecte.

Pe de altă parte, unii eurodeputaţi au criticat instituţiile Uniunii Europene pentru că sunt îngrijorate în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar şi separarea puterilor numai în anumite state membre, afirmând că supremaţia dreptului UE este utilizată pentru a conferi Blocului Comunitar mai multe competenţe decât cele definite iniţial în tratate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.