DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Unanimitate sumbră în rândul analiștilor: Euro va sări de 5 lei până la jumătatea anului

curs valutar bnr

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,0859 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 6,06%, potrivit Asociaţiei CFA Society.

“În contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni au continuat sa creasca si au atins un nou maxim istoric (al sondajului Asociatiei CFA Romania). Mai mult, dispersia ridicata a raspunsurilor indica o incertitudine ridicata cu privire la evolutia inflatiei in urmatorul an”,spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele colectate de CFA în luna decembrie 2021 mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, toţi analiştii (100%) incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0284 lei/euro.

“Toţi participantii la sondaj (100%) prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0284, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0859 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9700”, spun analiştii CFA.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA pentru luna decembrie 2021, acesta a crescut uşor, la valoarea de 57,6 puncte. Faţă de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte.

“Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului”, explică analiştii CFA.

Începând cu luna aprilie 2021, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar răspunsurile centralizate pentru luna decembrie 2021 arată că 36% dintre respondenţi anticipează ca impactul economic al coronavirusului va dura cel putin pana in T2/ 2023.

În acelaşi timp, datele sondajului arată că deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 a atins valoarea medie de 7%,iar pentru 2022 este de 5,7%, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, va ajunge la 3,87% în următoarele 12 luni.

Totodată, pentru 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 6,6%, iar pentru 2022 de 4,3%, în timp ce datoria publică ca procent din PIB va ajunge la 52,5% în următoarele 12 luni.

Adrian Codirlasu mai precizează că în concordanta cu anticipatiile inflationiste, precum si cu masurile de politica monetara ale BNR, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda atat de piata monetara, cât şi la titlurile de stat.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.