Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin promite răzbunare împotriva 'gunoaielor' și 'trădătorilor' care luptă împotriva Rusiei: 'Să-i identificăm pe nume. Îi vom pedepsi în mod imprescriptibil'

realitatea.net
vladimir putin nervos

Rusia a revendicat marţi cucerirea satului Orlivka în estul Ucrainei, o nouă înaintare în faţa unei armate ucrainene aflate în criză de efective şi muniţii, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) "pedepsirea" combatanţilor ruşi pro-ucraineni care desfăşoară incursiuni armate pe teritoriul rus la frontiera ucraineană, relatează AFP, informează Agerpres.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele ruse "au eliberat localitatea Orlivka" şi de asemenea şi-au "îmbunătăţit poziţiile" în respectiva zonă de la nord-vest de oraşul Avdiivka, ce a fost o redută fortificată a armatei ucrainene şi a fost ocupat de armata rusă în februarie, o înaintare obţinută cu preţul unor mari distrugeri, dar care a evidenţiat dificultăţile armatei ucrainene.

Pe 26 februarie, odată cu abandonarea satului vecin Lastocikine, trupele ucrainene au anunţat că se repliază în spatele unor noi linii defensive la Orlivka pentru a stopa avansul trupelor ruse. Armata rusă, în pofida unor pierderi importante, progresează lent pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în zona Avdiivka şi, mai către nord, în zona Ceasov Iar, un oraş-cheie unde armata ucraineană s-a repliat după ce a pierdut oraşul Bahmut în mai 2023.

 

Armata ucraineană are probleme

Armata ucraineană insistă că are urgent nevoie de arme şi muniţii pentru a rezista multiplelor asalturi ruseşti şi susţine că, dacă ar avea suficiente obuze, ar putea opri înaintarea rusă. Ucraina se află în criză de muniţie după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

În plus, Kievul are dificultăţi şi cu recrutarea de noi soldaţi în acest context militar nefavorabil, în timp ce Moscova susţine că în fiecare lună zeci de mii de bărbaţi semnează contracte pentru a se înrola în armata rusă.

Pentru a compensa eşecurile de pe front şi deficitul de muniţii, armata ucraineană recurge la tactici de război asimetric, în special atacuri cu drone care în ultima vreme au ţintit cu predilecţie rafinării ruseşti, iar începând de săptămâna trecută grupări armate formate din combatanţi ruşi pro-ucraineni au lansat incursiuni în localităţi ruseşti aflate în proximitatea frontierei ucrainene în provinciile ruse Kursk şi Belgorod, localităţi asupra cărora armata ucraineană a efectuat de asemenea bombardamente.

Reacția americanilor

Pe de altă parte, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat din nou, marţi, că Statele Unite ”nu vor lăsa Ucraina să cadă”, în pofida blocării unui ajutor american în Congres, în timp ce trupele ucrainene sunt afectate de o penurie de armament şi trupe, relatează News.ro.

Lloyd Austin a făcut aceste declaraţii în deschiderea unei reuniuni a Grupului de Contact al aliaţilor Ucrainei, însărcinat cu coordonarea susţinerii militare a Ucrainei, la baza aeriană americană Ramstein, în Germania.

Din cauza unor reticenţe ale unor aleşi republicani care-l susţin pe fostul preşedinte Donald Trump, un ajutor american destinat Kievului în valoare de 60 de miliarde de dolari este blocat în Congres de mai multe luni.

Casa Albă a avertizat că o anvelopă în valoare de 300 de milioane de dolari (274 de milioane de euro) destinată Ucrainei, anunţată săptămâna trecută, este suficientă timp de doar câteva săptămâni.

Ministrul german al apărării a anunțat un ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți un pachet de ajutoare în valoare de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, care include 10.000 de obuze și a declarat că SUA este în continuare un partener de încredere, relatează Rador Radio România. "Am alcătuit din nou un pachet de ajutoare în valoare de aproape jumătate de miliard de euro", le-a spus Pistorius reporterilor în marja discuțiilor cu reprezentanţi ai SUA și ai altor aliați de la baza aeriană Ramstein. Ministrul a mai spus că nu are nimic de adăugat la poziția Germaniei conform căreia nu vor exista militari germani în Ucraina.

Cererea lui Putin pentru FSB

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) "pedepsirea" acestor combatanţi, pe care i-a calificat drept "gunoaie" şi "trădători". "Nu trebuie să uităm cine sunt ei, să-i identificăm pe nume. Îi vom pedepsi în mod imprescriptibil, oriunde s-ar găsi", a indicat Putin într-un discurs susţinut în faţa responsabililor FSB.

 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut Serviciului Federal de Securitate (FSB) să intensifice activitatea antiterorism, deoarece "inamicul este puternic și periculos". "Cer FSB ca, împreună cu alte servicii de informații și organe de ordine, sub coordonarea Comitetului Național Antiterorism, să intensifice serios activitatea antiterorism în toate domeniile, înțelegând că avem de-a face cu un inamic puternic și periculos, în al cărui arsenal cuprinde capacități informaţionale, tehnice și financiare largi" - a spus șeful statului rus în timpul şedinţei Colegiului FSB, relatează Rador Radio România.

"Le cunoaștem capacitățile în toate aceste domenii, inclusiv metodele activităţii de informații și metodele teroriste" - a spus Vladimir Putin.

În opinia sa, "este suficient să ne amintim de exploziile asupra "Nord Stream" din Marea Baltică". "Sunt în stare de orice" - a descris liderul rus acțiunile Occidentului. Președintele rus a subliniat că "la un moment dat, Occidentul a folosit în mod activ diferite tipuri de grupuri teroriste radicale transfrontaliere în interesele sale, inclusiv încurajând agresiunea lor împotriva Rusiei".

Încercările de subminare a dezvoltării Federației Ruse necesită o muncă consecventă și sistematică, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în timpul ședinței lărgite a Colegiului Serviciului Federal de Securitate. "Provocările pe care le întâmpinăm, încercările de subminare a dezvoltării noastre ne impun o muncă sistematică și consecventă în toate direcțiile - în economie, tehnologii, cultură, sfera socială, în consolidarea instituțiilor noastre de stat și sociale", a arătat Putin.

De la începutul lunii, Rusia a lansat asupra Ucrainei 130 de rachete, 320 de drone Shahed și 900 de bombe ghidate

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, de la începutul lunii martie, trupele de invazie ale Rusiei au folosit împotriva Ucrainei 130 de rachete de diferite tipuri, peste 320 de drone Shahed și aproape 900 de bombe aeriene ghidate. "În fiecare zi și în fiecare noapte, folosind drone, rachete și bombe ghidate, Rusia poartă un război terorist împotriva oamenilor noştri, împotriva oraşelor şi satelor obişnuite ale Ucrainei" - a scris Zelenski, marţi, pe Telegram.

Liderul de la Kiev a remarcat că, în pofida faptului că Ucraina poate doborî efectiv orice tip de rachete și drone lansate de ruşi și, poate, de asemenea, să distrugă aviaţia militară rusă, are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană. "Dar avem nevoie de mai multă protecție - un număr destul de realist de sisteme de apărare aeriană, pe care le au partenerii noștri. Patriot și alte sisteme ar trebui să facă ceea ce au fost proiectate să facă și anume să protejeze vieți, nu să adune praf în depozit. Și le mulțumesc tuturor celor din lume care înțeleg acest lucru și ne ajută să protejăm viața. Teroarea rusă trebuie să piardă" - a conchis Volodimir Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.