Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE, ameninţări pentru Guvern: 'Să nu mai căutăm scuze'

guvern

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat vineri că, în urma ieşirii Marii Britanii din UE, trebuie analizat impactul asupra absorbţiei fondurilor europene de către România şi că, din acest moment, nu mai trebuie căutate scuze, ci să se treacă la o absorbţie efectivă a acestor fonduri. "Suntem la jumătatea exerciţiului financiar 2014-2020 şi cred că aici trebuie să analizăm care va fi impactul. Marea Britanie este cel mai important contributor la bugetul UE. (...) Trebuie să analizăm care va fi impactul asupra României şi cred că, din acest moment, nu mai trebuie să căutăm scuze în ceea ce înseamnă absorbţia de fonduri europene. Cred că trebuie să trecem la o absorbţie efectivă, pentru că nu ştim care va fi impactul pe termen mediu şi lung al pierderii unui contributor net la acest buget din care ne hrănim şi noi pe diverse teme economice", a afirmat, la o conferinţă de presă, Daniel Constantin.

Constantin a arătat că a făcut un apel către prim-ministrul Dacian Cioloş de a porni imediat o analiză la nivelul departamentelor de specialitate asupra posibilelor consecinţe pe care ieşirea Marii Britanii din UE le-ar avea asupra României, precizând că şeful Executivului a fost receptiv la acest lucru. El a spus că îşi exprimă încrederea că deja la nivelul MAE s-a luat legătura cu factorii decizionali din Marea Britanie pentru a vedea dacă există un plan în acest moment vizavi de procesul de ieşire din UE, adăugând că este nevoie de consolidarea parteneriatului strategic. "E important pentru România să ne corelăm cu oficialităţile din Marea Britanie pentru că, odată ce a ieşit din UE, Marea Britanie devine un stat independent, iar România are şansa să valorifice în raport cu drepturile pe care ar trebui să le aibă cetăţenii care îşi doresc să aibă o piaţă liberă în UE, dar şi în Marea Britanie. Cred că avem nevoie de consolidarea parteneriatului strategic pe care îl avem cu Marea Britanie, cred, în egală măsură, că avem nevoie ca la nivel juridic să ne punem în acord împreună cu colegii din Marea Britanie astfel încât cetăţenii să nu aibă de suferit şi astfel încât să încercăm ca, la nivel bilateral, să avem toate avantajele economice care pot exista în ambele ţări", a subliniat Constantin.

Copreşedintele ALDE a arătat că, la întâlnirea de la Cotroceni, a expus aspectul referitor la partea militară, menţionând că România are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, care reprezintă a doua forţă militară la nivel mondial, şi trebuie să continuăm dialogul astfel încât raporturile să rămână favorabile ambelor ţări. El a mai spus că a apreciat că preşedintele Klaus Iohannis este deschis unui proiect de ţară de care are nevoie România, arătând că ALDE a militat pentru elaborarea unui asemenea proiect şi formaţiunea va fi activă în definitivarea lui cât mai rapidă. Potrivit lui Constantin, una dintre cauzele pentru care Marea Britanie a luat această decizie este "un sentiment pe care britanicii nu l-au prea simţit în ultima perioadă, şi anume acela de suveranitate în deciziile care se iau la nivel european şi naţional". "Am făcut un apel către toţi factorii de decizie ca de acum înainte să încercăm să fim ceva mai activi la toate nivelurile în raport cu UE astfel încât să încercăm să transmitem cetăţenilor din ţara noastră că suntem suverani în ţara noastră", a adăugat Constantin, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.