Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANI, despre rotirea incompatibililor: O posibilitate absurdă care afectează MCV

MACOVEI - ANI - ANCHETE

Posibilitatea rotirii in functiile publice a incompatibililor, asa cum prevad unele legi depuse in Parlament, este aspru criticata de Agentia Nationala de Integritate.

Stiripesurse.ro a cerut Agentiei un punct de vedere pe marginea eliminarii interdictiei de a candida pe orice functie pe o perioada de trei ani daca ai fost gasit incompatibil sau in conflict de interese. ANI ne-a trimis mai multe puncte de vedere trimise autoritatilor statulului, printre care Ministerului Justitiei.

Reamintim faptul ca în Parlament au fost depuse doua proiecte de modificare a legii ANI prin inserarea unor prevederi care îndulcesc efectele incompatibilității și conflictului de interese si masurile pe care parlamentarii doresc sa le introduca au fost apreciate intr-o decizie din 2014  a Curtii Constitutionale ca fiind “de neconceput într-un stat de drept” si “un procedeu extrem de simplu de eludare a legii”.

"Practic, propunerea legislativa intentioneaza sa permita rotirea in functiile publice a persoanelor care au incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor sau conflictului de interese. Spre exemplu, o persoana care a incalcat regimul conflictului de interese si al incompatibilitatilor in exercitarea calitatii de consilier judetean sau ministru, ar putea candida pentru un mandat de parlamentar sau primar", spune ANI in adresa catre Ministrul Justitiei, adresa care mentioneaza si decizia CCR 418/2014.

"ANI subliniaza faptul ca legislatia privind regimul incompatibilitatilor are menirea de a sanctiona orice fel de abatere in procesul decizional administrativ a carei principala menire este de a asigura protejarea interesului public, insasi ratiunea legiuitorului a fost aceea de a sanctiona orice fel de atitudini potrivnice legislatiei in vigoare in ideea in care cei care aduc atingere interesului public sa fie privati de a mai ocupa functii publice, tocmai pentru a preveni recidiva si situatiile in care interesul public continua sa nu fie respectat de catre cel care a fost declarat in stare de incompatibilitate", se mai arata in document.

"Legiuitorul a vrut sa elimine posibilitati absurde prin care tocmai cel care nu respecta legislatia in vigoare este liber sa isi aleaga o alta functie din care sa continue sa incalce regimurile la care este supus", puncteaza Agentia.

"Sanctiunea decaderii pentru viitor de a mai ocupa functii publice eligibile vine ca o masura de protective a interesului public si  in subsidiar impotriva celui care s-a dovedit a fi nedemn de a ocupa functia publica respectiva si implicit nevrednic de a ocupa alta similara", mai explica ANI.

In final, ANI mentioneaza ca "Propunerea legislativa afecteaza grav capabilitatea ANI de a duce la indeplinire angajamentele asumate de Romania in cadrul MCV, angajamente care privesc lupta impotriva coruptiei institutionale si asigurarea integritatii in  exercitarea functiilor publice"

Punctul de vedere complet trimis Ministerului Justitiei de catre ANI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.