Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape jumătate dintre vertebratele ameninţate cu dispariţia trăiesc pe insule (studiu)

studiu laptop

Aproape jumătate dintre vertebratele ameninţate cu dispariţia la nivel global trăiesc pe insule, acest lucru permiţând o mai bună gestionare a speciilor invazive aflate la originea eventualei extincţii a acestora, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista ''Science Advances'', citat joi de AFP.

Studiul a constat în cartografierea distribuţiei globale a vertebratelor aflate în pericol de dispariţie şi a speciilor invazive de pe insule. Cercetătorii aflaţi la originea acestuia au identificat şi localizat toate cele 1.189 de specii terestre de amfibieni, reptile, păsări şi mamifere terestre ce figurează pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN) care se reproduc pe 1.288 de insule. Apoi s-au documentat pentru a afla dacă pe aceste insule au fost introduse vertebrate invazive, precum şoarecii şi pisicile.

Baza de date intitulată ''Threatened Island Biodiversity Database'' a fost creată de biologii de la Universitatea din Santa Cruz din California, de la Island Conservation, BirdLife International şi UICN, conform EurekAlert! "Această nouă bază de date privind biodiversitatea insulară va contribui la îmbunătăţirea semnificativă a eforturilor de conservare, exact lucrul de care are nevoie acum planeta noastră", a declarat Dena Spatz, biolog în cadrul organizaţiei non-guvernamentale Island Conservation, autoarea principală a acestei lucrări.

Multe dintre speciile cele mai ameninţate din lume trăiesc pe insule, precum Mimus trifasciatus de pe insula Floreana din Galapagos, care a dispărut în secolul al XIX-lea, la doar câteva decenii după sosirea primilor oameni. Extincţia sa a fost provocată de introducerea unor specii invazive precum rozătoarele şi pisicile sălbatice. Cele câteva sute de astfel de păsări rămase în zonă trăiesc pe insuliţele din apropiere, unde aceşti prădători nu au ajuns.

Deşi insulele alcătuiesc doar 5,3% dintre zonele de uscat ale lumii, ele au fost martore la 61% dintre dispariţiile unor specii înregistrate în istorie începând din anul 1.500, mai notează AFP. Majoritatea acestor evenimente au fost determinate de animalele invazive, responsabile, cel puţin parţial, de 44% dintre extincţiile păsărilor, mamiferelor mici şi reptilelor petrecute în ultimele secole, conform Agerpres.

Pe anumite insule se poate preveni introducerea acestor dăunători prin implementarea unor măsuri de biosecuritate - prevenirea pătrunderii speciilor invazive, precizează EurekAlert! De asemenea, de pe unele insule se pot îndepărta complet animalele distrugătoare. Acest lucru a permis înmulţirea multora dintre speciile native aflate pe cale de dispariţie, se menţionează în studiu. Spre exemplu, pe mica insulă Anacapa, din largul coastelor Californiei, eliminarea cu succes a şobolanilor a contribuit la recuperarea populaţiilor de Synthliboramphus scrippsi şi la recenta descoperire a petrelului de furtună (Hydrobates pelagicus), o altă specie de pasăre ameninţată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.