Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul unui deputat despre ideologia lui Putin: E mai periculoasa chiar decat jocul geopolitic al Rusiei!

sputnik
putin

In cartea "Soldatul Putin si filosoful Dughin. Civilizatia rusa in fata unei noi erori imperialiste", deputatul PNL Ovidiu Raetchi trage un semnal de alarma in privinta constructiei ideologice dughiniste, care este cultivata de Kremlin:

Citește și: BOMBĂ în Guvern: Mihai Tudose riscă să fie DEMIS! Un ministru greu e în CONFLICT cu premierul

Citește și: Mihai Tudose demarează Operațiunea 'Marea Curățenie': planul pentru DĂRÂMAREA lui Dragnea (surse)

Citește și: Un judecător a EXPLODAT, după scenele stupefiante din CSM: STOP cu această nebunie!

" În fond, oricum ar sta lucrurile, cu ideologie sau fără, cu Dughin sau fără, Rusia tot ca un actor global major se va purta. Spiritul, logica, limitele în care o face sunt însă decisive (...) Există multe moduri în care poți argumenta în sprijinul ideii că Rusia trebuie să fie o mare putere, cu spații arondate și rol special între state; antioccidentalismul și antiliberalismul hrănite din existențialismul anilor 30 e cel mai păcătos dintre ele. E un drum seducător, care conferă o oarecare noblețe intelectuală (Heidegger), care nu a fost niciodată exploatat ideologic până la capăt (naziștii au fost ocupați cu războiul), dar care tot în buza celui de-Al Treilea Reich conduce. Și există riscul real ca elita securizatoare rusă să-și asume, odată cu scopul necesar (Rusia puternică), și o cale stranie, nesigură și agresivă spre acesta.

Raetchi, care este vicepresedintele Comisiei pentru Aparare din Camera Deputatilor, scrie ca imperiul fictiv pe care ideologii rusi il promoveaza, dar care nu are niciun corespondent in realitate, poate lasa Rusiei senzatia unei infrangeri care, in fapt, nu exista:

"Civilizația ortodoxă nu își regăsește nucleul în Rusia, ci în Grecia: a existat un moment în care slavii, poate, au privit înspre Moscova ca nucleu spiritual, dar slavii nu reprezintă ortodoxia în ansamblu (grecii sau românii, de pildă, s-au raportat întotdeauna spiritual la fostul spațiu bizantin, care, simbolic, includea și Ierusalimul, centrul lumii creștine, dar și teritoriul sacru athonit și Constantinopolul). În plus, civilizația ortodoxă în ansamblu constituie, ca și civilizația occidentală, doar o subunitate a marii civilizații creștine care, după 1989, prin instituții ideologice (nu religioase) de tip NATO și UE, și-a început procesul de regăsire și reunificare. Ca și America Latină, Rusia reprezintă o altă subunitate a acestei civilizații comune. Pierzând spațiul ortodox, care pur și simplu nu dorește să fie parte a unei civilizații subordonate Rusiei și și-a afirmat explicit această opțiune politică, imperiul lui Dughin trebuie să se întoarcă cu fața spre Asia. Dar e deja delegitimat conceptual pentru că esența sa spirituală, Dasein-ul său, a fost definită în termeni ortodocși, deci creștini, ceea ce lumea asiatică nu poate accepta. Edificiul intelectual al lui Dughin se surpă astfel sub propria greutate. Imperiul visat de gânditorul rus a fost prea mare, prăbușindu-se înainte de naștere. Dar, deși nu va fi edificat niciodată, el poate lăsa grupului securizator rus senzația că a pierdut un teritoriu real, că e în drept să lupte pentru recuperarea spațiului eurasianist."

 

"Soldatul Putin si filosoful Dughin. Civilizatia rusa in fata unei noi erori imperialiste" a aparut in aceasta saptamana la editura Nemira.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.