Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BUŞOI, atac DUR: Orban NU ESTE un bun lider pentru partid / INTERVIU

busoi

Cristian Buşoi, candidat la funcţia de preşedinte al PNL, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că are şanse foarte bune să câştige şefia partidului, deoarece are o viziune şi o echipă mai bune ca Ludovic Orban, despre care a afirmat că, în acest moment, nu este un bun lider pentru partid.


El a arătat că îi susţine în echipa sa pentru funcţiile de prim-vicepreşedinţi pe Nicolae Robu, Alin Tişe, Mugur Cozmanciuc, dar şi pe Viorel Cataramă, iar pentru cea de secretar general al PNL pe Dan Motreanu.

Buşoi a mai precizat în interviu că o modificare a statutului PNL nu trebuie să aibă loc la Congres, motivând că nu este corect să fie modificate regulile în timpul jocului. El a adăugat că incompatibilităţile între funcţiile de vicepreşedinte sau prim-vicepreşedinte şi cele de lider de filială trebuie să rămână în continuare.

Potrivit liberalului, PNL trebuie să facă o opoziţie foarte fermă la PSD şi să menţină aceaşi linie în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi menţinerea statului de drept, menţionând însă că aceasta nu trebuie să rămână tema principală.

Buşoi afirmă şi că liberalii trebuie să aibă un Guvern alternativ şi să întărească parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis.


AGERPRES: Care sunt motivele care v-au determinat să candidaţi la funcţia de preşedinte al PNL?

Cristian Buşoi: Cred că PNL este în situaţia în care dacă nu face o schimbare va fi foarte greu să învingă PSD. Pentru noi, pentru viitorul PNL câştigarea alegerilor din 2019, câştigarea alegerilor prezidenţiale şi apoi câştigarea anului 2020 înseamnă obiective esenţiale, pentru că dacă PSD va pune mâna pe toate funcţiile importante din România, dreapta va rămâne în continuare foarte fragmentată şi PNL nu va conta atât de mult. Cred că această schimbare trebuie gândită şi în sensul în care avem nevoie să-i readucem alături de PNL pe acei români care au avut încredere în trecut în PNL, care au votat vechiul PNL, vechiul PDL, candidatul nostru la alegerile prezidenţiale din 2014, care sunt împotriva PSD, dar care, din păcate, pentru că nu am fost îndeajuns de convingători, nu ne-au votat în decembrie 2016 şi aceşti oameni aşteaptă o schimbare de la PNL, în sensul în care PNL trebuie să fie un partid mai consecvent, care dovedeşte mai multă seriozitate, care are mai multă substanţă, mai multă consistenţă în ceea ce spune şi ceea ce face.

AGERPRES: Care sunt principalele puncte forte ale moţiunii cu care candidaţi la Congres?

Cristian Buşoi: Cred că principalele puncte forte ţin de o viziune despre viitorul PNL, o viziune pe care nu am regăsit-o în celelalte moţiuni şi nici în discursul altor candidaţi şi în primul rând a colegului şi competitorului meu, dl Ludovic Orban. Această viziune este completată de un plan concret şi de exemple de măsuri foarte clare pe care PNL trebuie să le promoveze, legate în primul rând de economie, dar şi de alte chestiuni care ţin de aşteptările fundamentale ale românilor şi care, dublate de o mai bună organizare, de mai multă seriozitate în plan intern, de o valorizare a organizaţiilor noastre speciale - femeile, tineretul, pensionarii şi vârsta a treia -, de revitalizare a comisiilor de specialitate, pot să facă din PNL un partid care să aibă o identitate mai clar conturată şi care să conteze din ce în ce mai mult în dezbaterea politică din România.

Cred că PNL trebuie să fie asociat cu ideea de partener al mediului de afaceri românesc, trebuie să susţinem în continuare reducerea fiscalităţii, dar într-un mod raţional, într-un mod care poate fi susţinut de la buget şi care să aducă avantaje pe termen mediu şi lung şi aici mă gândesc la scăderea cotei unice de la 16% la 12%. PNL trebuie să susţină investiţiile în România - şi străine şi autohtone - şi o măsură foarte concretă de susţinere a investiţiilor este aceea de a scuti de plata de la contribuţiile pe salarii acele investiţii care creează un număr minim de locuri de muncă pentru un număr de trei ani minim şi care scot din situaţia de asistat social, de venit minim garantat, de şomer nişte persoane pe care le angajează. De asemenea, cred trebuie să ne concentrăm mai clar în domenii precum energia, agricultura, IT, acolo unde PNL trebuie să susţină nişte măsuri foarte clare.

AGERPRES: Cum îl caracterizaţi pe contracandidatul dvs, dl Orban?

Cristian Buşoi: Ludovic Orban este un bun coleg de partid, dar nu cred că este un bun lider pentru PNL, în acest moment, pentru că nu cred că are o viziune nouă de care are nevoie PNL. Dl Ludovic Orban este apreciat de membrii PNL, îl apreciez şi eu, este un coleg care socializează şi comunică bine în interiorul partidului, dar care până acum, cel puţin în această precampanie, nu a dovedit o viziune şi un plan clar despre viitorul PNL. Poate un lucru pe care trebuie să-l spun în legătură cu dl Orban este faptul că uneori face exact opusul a ceea ce spune, a fost şi împotriva Alianţei DA şi împotriva USL, dar a fost în prima linie şi în timpul Alianţei DA şi în timpul USL, a atacat foarte virulent şi cu multe argumente conducerea PNL, folosind chiar expresii care au rămas în mintea colegilor de partid - "unde nu-i cap vai de picioare", "peştele de la cap se împute". L-am văzut apoi înconjurat de mulţi din fosta conducere a partidului, cel puţin de fostul secretar general al partidului şi fostul şef de campanie din timpul alegerilor parlamentare, atacă în discurs ideea oamenilor plantaţi de la Bucureşti în judeţe, dar iarăşi am văzut în jurul domniei sale o serie de colegi care sunt în această situaţie şi cred că exemplele pot continua şi nu sunt de natură să întărească ideea unui lider care are consecvenţă şi care merge pe un drum neabătut.

AGERPRES: Câte filiale susţin moţiunea dvs şi ce şanse credeţi că aveţi să câştigaţi şefia PNL?

Cristian Buşoi: Este un Congres cu 5.000 de oameni şi în fiecare filială există opinii diverse faţă de felul în care trebuie să meargă PNL în viitor. Cred că am şanse foarte bune. Sunt convins că toţi membrii PNL vor reflecta foarte bine, vor gândi foarte bine şi vor înţelege că PNL trebuie să meargă către viitor. Eu am o viziune despre ce trebuie să facă PNL, eu pot să transmit un semnal către acel electorat care încetul cu încetul s-a îndepărtat, dar de care avem foarte mare nevoie pentru a câştiga bătăliile cu PSD, că PNL se înnoieşte, că PNL face o schimbare, că PNL are un discurs şi o comunicare cu mai multă substanţă, cu mai multă consistenţă pe subiecte care sunt cu adevărat pentru români, că are soluţii despre viitorul românilor şi al României. Nu s-a făcut o procedură care să însemne exact ceea ce ar reprezenta o susţinere formală din partea unor filiale. Există o procedură internă de a da acordul unei filiale pentru ca o moţiune să ajungă să fie să fie dezbătută în congres. Din păcate, o serie de filiale care poate sunt mai apropiate de contracandidatul meu au înţeles că acesta trebuie să fie un vot în care să dea acordul unei singure moţiuni, dar în final eu vă pot asigura şi ziua de sâmbătă va demonstra că votul va fi liber, că peste tot sunt păreri împărţite, că oamenii au înţeles că trebuie să aleagă între două soluţii diferite şi că poate exista o majoritate care să meargă cu soluţia viitorului pentru PNL.

AGERPRES: Peste 100 de liberali şi-au depus candidatura pentru funcţiile de conducere. Pe cine vă doriţi în echipa dvs de prim-vicepreşedinţi?

Cristian Buşoi: În echipa mea de prim-vicepreşedinţi o să-i susţin pe primarul Timişoarei, dl Nicolae Robu, pe preşedinte Consiliului Judeţean, Alin Tişe, pe preşedintele organizaţiei Neamţ, un coleg deputat foarte activ, inclusiv în foruri europene, dl Mugur Cozmanciuc, care candidează pentru portofoliul de relaţii internaţionale al PNL şi, chiar dacă nu este neapărat în echipa mea, noi o să-l susţinem pe Viorel Cataramă pentru o funcţie de prim-vicepreşedinte în domeniul relaţii politice. De asemenea, sunt colegi cunoscuţi, cu notorietate care candidează pentru funcţii de vicepreşedinţi sau membri în Birou, sunt oameni cu experienţă, ca Marcel Vela, Sulfina Barbu, Lucia Varga, Marilen Pirtea, sunt şi colegi mai tineri - Ionel Bogdan, preşedintele de la Maramureş, sau Nelu Turc, preşedintele de la Bistriţa-Năsăud, Marius Bodea, deputatul şi preşedintele Organizaţiei Municipale Iaşi şi spunând doar câteva nume şi promovând în zilele următoare echipa completă care îmi stă alături şi pe care o recomand a doua zi Consiliului Naţional să fie aleasă în funcţiile de conducere ale PNL. Mă voi baza şi mă bazez pe sprijinul şi energia lui Dan Motreanu ca şi viitor secretar general al PNL.

AGERPRES: Se discută în ultimul timp de modificări la statutul PNL. Susţineţi în continuare criteriile de integritate pentru membrii PNL?

Cristian Buşoi: Criteriile care sunt trecute în statut sunt lucruri pe care legea le cere, fie un bun simţ politic, în raport cu aşteptările electoratului şi nu acesta este obiectul vreunei încercări de modificare sau vreunei discuţii legate de modificarea statutului. La Congres statutul nu se va modifica, fiindcă nu este corect să modifici regulile în timpul jocului şi mai mult, în mod formal, la Congres se ratifică un statut deja dezbătut şi aprobat de Consiliul Naţional. Dacă vor fi modificări ele vor fi făcute în viitorul apropiat şi ţin de corectarea unor situaţii pe care actualul statut nu le-a prevăzut, dar de care ne-am lovit în timpul alegerilor interne sau poate de redenumire a unor funcţii. Mai cred, de asemenea, că trebuie să rămână anumite incompatibilităţi între funcţiile de vicepreşedinte sau prim-vicepreşedinte şi cele de lider de filială pentru că PNL trebuie să găsească un echilibru, între lideri de filiale care cei mai puternici, cei mai buni care intră în Biroul Executiv şi care îşi spun punctul de vedere, dar trebuie să existe şi lideri care nu sunt neapărat preşedinţi de filială şi care se ocupă de comunicarea partidului, de dezbaterile din platourile de filmare, de formulare a unor politici publice sau în cazurile vicepreşedinţilor regionali de coordonarea şi de sprijinirea relaţiei între centru şi filialele dintr-o regiune şi acest echilibru trebuie păstrat alegând şi preşedinţi de filială, şi colegi parlamentari, şi europarlamentari sau lideri ai PNL care să ocupe celelalte funcţii.

AGERPRES: L-aţi invitat pe contracandidatul dvs, dl Orban, la o dezbatere. Vreţi să reluaţi această invitaţie?

Cristian Buşoi: Cred că ar fi necesară cel puţin o dezbatere între dl Ludovic Orban şi mine sau între mine şi dl Ludovic Orban. Aceasta ar putea să aducă un plus PNL, ar putea arătat PNL şi membrilor PNL că PNL este un partid în care există o competiţie, nu este un partid în care există un singur candidat ca la PSD, este un partid care are de ales între două personalităţi diferite, chiar dacă suntem amândoi vechi membri ai PNL, care şi-au dovedit ataşamentul şi implicarea în proiectul PNL de-a lungul anilor. Cred că am o echipă mai bună, cred că am o viziune mai nouă despre PNL, cred că pot aduce mai multă consecvenţă, mai mult echilibru, mai multă substanţă în acţiunea şi în comunicarea PNL decât dl Ludovic Orban. Această dezbatere care ar presupune o interacţiune pe care Congresul nu o poate oferi, pentru că acolo sunt strict prezentate imediat una după alta acele două moţiuni fără vreo dezbatere, fără vreo interacţiune, fără vreun schimb de opinii între candidaţii la preşedinţia PNL, ar fi foarte utilă pentru PNL şi sper ca Ludovic să se răzgândească şi să accepte măcar în penultima sau ultima zi o astfel de dezbatere la un post de televiziune sau undeva într-un loc în care ar putea mai multe televiziuni să transmită această dezbatere.

AGERPRES: Cum evaluaţi opoziţia făcută de PNL în Parlament, în contextul în care la o lege importantă, cea a salarizării, au fost şi câţiva liberali care au votat favorabil? Credeţi că se impun nişte sancţiuni? Cum vedeţi această situaţie?

Cristian Buşoi: Cred că este un semnal prost pe care l-a dat PNL ca la o lege foarte importantă să avem trei tipuri de voturi, şi pentru, şi abţineri şi împotrivă, şi este o slăbiciune a PNL care nu trebuie să se mai repete după Congresul din 17 iunie, după ce va fi aleasă o conducere a PNL şi după ce PNL votând una sau alta dintre cele două moţiuni va avea deja o linie pe chestiunile esenţiale care ţin de dezbaterile publice din România. Cred că PNL trebuie să facă o opoziţie fermă la PSD, trebuie să facă o opoziţie argumentată şi trebuie să vină cu alternative foarte credibile la măsurile pe care le propune PSD. Mai mult decât să ne construim o imagine de Gică contra trebuie ca această opoziţie să fie una foarte bine argumentată, dar pentru asta îţi trebuie idei, energie, consistenţă şi implicare şi o bună relaţionare cu mass-media pentru ca mesajele cheie pe care vrei să le transmiţi în legătură cu un proiect de lege sau altul, în legătură cu o iniţiativă sau alta să poată să fie bine înţelese de către români.

AGERPRES: Cum evaluaţi activitatea Guvernului?

Cristian Buşoi: Activitatea Guvernului este, în opinia mea, una total nesatisfăcătoare. Este evident că acest Guvern a fost gândit ca o echipă de interpuşi ai d-lui Dragnea, ai principalilor lideri din PSD care să gestioneze în numele lor şi în interesul PSD guvernarea României. Era de aşteptat ca între echipa guvernamentală sau o parte din echipa guvernamentală şi garda veche din PSD să înceapă să apară o fisură. Din păcate reglările de conturi din interiorul PSD nu trebuie să afecteze guvernarea României, felul în care România trebuie să ia decizii în chestiuni importante care ţin de interesele naţionale ale României - economia, echilibrul bugetar, absorbţia fondurilor europene, investiţiile publice, legile importante din România şi am văzut că acest lucru nu a fost posibil şi că interesele din interiorul PSD, conflictele interne au influenţat şi aceste decizii, iar unele dintre lucrurile care trebuiau făcute au fost parazitate tocmai din această hârjoneală şi luptă de uzură în interiorul PSD.

AGERPRES: Dacă veţi ajunge la conducerea PNL, care va fi relaţia cu PSD?

Cristian Buşoi: Relaţia cu PSD nu poate fi decât aceea a unei opoziţii foarte ferme, foarte bine argumentate şi a unui principiu foarte clar, pe care l-am scris şi în moţiune, că niciodată de acum înainte PNL nu va mai intra într-o relaţie de colaborare, de guvernare, de coaliţie cu PSD. E foarte bine că lucrurile s-au separat în România din punct de vedere ideologic, din punct de vedere al viziunii despre România şi cred că această separare trebuie să fie foarte clară şi în anii care vor urma şi românii să poată să aleagă între două soluţii diferite. Evident că în chestiuni care ţin de legislaţia europeană, de interesele României, de prezenţa noastră în NATO şi de angajamentele pe care le-am făcut legate de NATO, poate chiar de anumite măsuri convenite pentru reforma sănătăţii sau reforma educaţiei, dar care să fie cumva iniţiate în primul rând de profesioniştii din domeniu, de oamenii care înţeleg bine aceste sisteme, chiar şi justiţia, şi care să fie acceptate de o largă majoritate din clasa politică, poate exista un dialog. Dar altfel, în guvernarea de zi cu zi, în tot ceea ce înseamnă cenzura tuturor exceselor pe care face PSD, în ceea ce înseamnă tot ceea ce este profund în neregulă cu atitudinea PSD în domeniul economiei, în domeniul guvernării, în domeniul administraţiei publice locale, lipsa de performanţă în atragerea fondurilor europene, în toate aceste domenii PNL trebuie să facă o opoziţie foarte fermă şi să fie opusul PSD, venind şi cu soluţii alternative.

AGERPRES: PNL trebuie să menţină această linie în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi menţinerea statului de drept?

Cristian Buşoi: Sigur, PNL nu poate abdica de la anumite principii pe care le-a susţinut în toată această perioadă şi în mod evident, având un discurs argumentat, echilibrat, înţelegând şi nevoia de prezumţie de nevinovăţie sau nevoia de protejare a libertăţilor individuale, trebuie totuşi să spunem clar şi răspicat că România trebuie să fie o ţară a transparenţei, a seriozităţii, a cinstei în exercitarea unor demnităţi din politică sau din administraţie. Cred însă că, rămânând să susţinem aceste principii şi păstrând această temă ca una de diferenţiere faţă de PSD, care nu gândeşte în acelaşi fel, al principiilor clare pe care le susţinem noi, totuşi, justiţia nu poate rămâne o temă principală de comunicare a PNL sau singura temă, mai bine zis, pe care comunică PNL. Păstrându-ne principiile, trebuie totuşi să începem să comunicăm din ce în ce mai mult pe economie, pe creşterea veniturilor românilor, absorbţia de fonduri europene, construcţia de spitale în România, să arătăm ce nu face cu adevărat bine PSD în aceste domenii şi să insistăm pe nevoia de a fi performanţi exact în aceste zone care pot aduce bunăstare românilor.

AGERPRES: Ar trebui să aibă PNL un guvern din umbră? Ce liberali vedeţi în poziţii de miniştri şi pe cine premier?

Cristian Buşoi: PNL trebuie să aibă un guvern alternativ şi este trecut în moţiunea mea că trebuie să facem acest exerciţiu, care să revitalizeze, pe de o parte, comisiile de specialitate şi, pe de altă parte, să construiască profilul unor oameni care monitorizează activitatea unor ministere sau unor miniştri şi care încep să comunice ce este rău în activitatea guvernului şi propunerile PNL şi care, sigur, atunci când PNL va ajunge la guvernare, să fie prima opţiune a PNL pentru acele ministere. Sigur că fiind în coaliţie, sau poate ţinând cont şi de anumite realităţi politice, pot fi anumite schimbări punctuale. Dar, în mare, echipa pe care o promovăm din timp (...) şi au performanţă în activitatea de opoziţie, vor avea toate argumentele să fie într-un guvern al PNL. Nu pot acum nici să spun cine ar fi premier, cine ar fi membri în această echipă. Aceasta este o decizie pe care va trebui să o cumpănim foarte bine, să o discutăm cu baza partidului, să facem un fel de selecţie internă foarte democratică, foarte transparentă şi să-i desemnăm pe acei oameni după ce facem o discuţie cu baza partidului şi cu liderii de filiale. Dar sunt foarte mulţi oameni, inclusiv cei care îşi asumă candidaturi pe domenii în acest Congres şi Consiliul Naţional de a doua zi, care pot să fie foarte buni miniştri într-un guvern.

AGERPRES: O discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu candidatura dumneavoastră aţi avut? Credeţi că PNL trebuie să meargă pe acest parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis?

Cristian Buşoi: Domnul preşedinte nu are niciun fel de implicare şi nu are niciun fel de parti-pris în ceea ce priveşte competiţia internă din PNL, aşa încât nu cred că era cazul să se facă discuţii legate de candidaturi la funcţia de preşedinte. În schimb, întrebarea a doua este foarte importantă şi eu cred că PNL trebuie să întărească parteneriatul cu preşedintele României. Avem şi noi o responsabilitate susţinându-l pe preşedintele Iohannis în 2014, în condiţiile în care domnul preşedinte al României a fost preşedintele PNL, ca proiectul de ţară al domniei sale să reuşească, şi pentru acest lucru trebuie să facem toate eforturile să sprijinim acest proiect şi să ne coordonăm cu opiniile şi poziţiile pe care le exprimă domnul preşedinte Iohannis. Pe de altă parte, sigur, trebuie să fim pragmatici şi să înţelegem care este cea mai bună variantă pentru România în primul rând şi pentru PNL în 2019.

AGERPRES: Alegerile parlamentare nu au adus un scor foarte bun PNL, preşedintele interimar Raluca Turcan spunea că PNL "a fost praf" în aceste alegeri. Următorul test îl reprezintă alegerile din 2019. Cum ar trebui să procedeze PNL pentru a obţine un scor bun?

Cristian Buşoi: Trebuie ca PNL să facă o schimbare, trebuie ca PNL să-i readucă alături pe acei români care şi-au pierdut la un moment dat încrederea, mai ales la alegerile parlamentare din 2016, pentru că nu am fost îndeajuns de convingători şi pentru că am lăsat teren liber stângii să inunde cu promisiuni populiste, să vorbească despre adevăratele aşteptări ale românilor. Trebuie, deci, să facem o schimbare, să devenim mai serioşi şi să avem un discurs cu mai multă substanţă, cu mai multă consistenţă şi, sigur, trebuie să venim în sprijinul şi înaintea aspiraţiilor acestor români, care sunt dinamici, cei mai mulţi dintre ei tineri, care se opun PSD, dar care încă nu au găsit la PNL ceea ce aşteptau. Şi aceşti oameni care au ieşit în stradă, care sunt activi pe reţelele sociale, care sunt dezamăgiţi de vechea politică şi care aşteaptă ceva nou de la politică şi de la PNL, nu mai vor retorică goală, nu mai vor fraze aparent memorabile, dar care în urmă nu lasă niciun proiect, niciun spital nou, niciun kilometru de autostradă, nu mai vor glumiţe şi poveşti la ceas de seară în studiourile de televiziune, ci vor mai multă seriozitate, vor mai mult pragmatism, vor mai multă eficienţă din partea liderilor politici. Şi aceste este profilul pe care trebuie să-l construiască PNL, ca să avem o şansă să câştigăm alegerile foarte importante din 2019 şi apoi, sigur, să punem baza solidă a victoriei din 2020.

AGERPRES: Veţi fi primul care vă veţi susţine moţiunea la Congres, credeţi că este un avantaj?

Cristian Buşoi: Nu cred că e atât de important care este prima şi care este a doua moţiune prezentată, deja fiecare dintre noi am mers în ţară şi am discutat cu foarte mulţi oameni. Cred că mulţi dintre cei care vin la Congres au deja o opinie destul de clar conturată. Va conta foarte mult, evident, şi felul în care se va desfăşura Congresul şi discursurile care vor avea loc la Congres, dar cred că, dincolo de momentul în sine, colegii mei vor înţelege că au de ales între două soluţii diferite. Soluţia pe care o propun eu este cea a viitorului, cea a seriozităţii, cea a consistenţei, cea a consecvenţei cu ceea ce spunem.

AGERPRES: Crin Antonescu, cel care a fost primul care v-a semnat moţiunea, a anunţat că nu va participa la Congres. Cum vedeţi această situaţie?

Cristian Buşoi: Ştiam direct de la domnul Crin Antonescu că nu va participa la acest Congres, pentru că, aşa cum a spus-o de foarte multe ori, domnia sa este astăzi într-o etapă în care nu mai este implicat în PNL. Şi-a exprimat nişte opinii în legătură cu viitorul PNL, pentru că a fost întrebat de mass-media, pentru că este preocupat, pentru că are o datorie morală, sufletească, ca PNL să-şi găsească drumul cel bun pentru viitor, şi sigur că este o decizie înţeleaptă, pe care o respect, aşa cum sunt foarte recunoscător pentru cuvintele pozitive pe care le-a spus despre mine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.