Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană 'mângâie' Elveţia cu legea de reducere a imigraţiei

Noua lege aprobată vineri de Elveţia şi destinată reducerii imigraţiei pare ''să meargă în direcţia corectă'' prin faptul că ea nu stabileşte cote ale cetăţenilor UE eligibili pentru a lucra pe teritoriul elveţian, a anunţat vineri Comisia Europeană, relatează Reuters, potrivit agerpres.

''Astăzi rezultatul procesului parlamentar este cunoscut. La prima vedere, noi spunem că legea pare să meargă în direcţia corectă. Faptul că legea nu vizează impunerea de cote asupra liberei circulaţii pentru cetăţenii UE şi restricţionarea accesului lor la piaţa forţei de muncă din Elveţia, contrar a ceea ce era în proiectul iniţial al textului, sunt semne bune'', a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, în conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.

Elveţia îşi apără graniţele de imigranţi şi agită spiritele în Uniunea Europeană

El a adăugat că CE intenţionează să aibă un dialog strâns cu Elveţia în legătură cu aplicarea legii adoptate vineri de parlamentul de la Berna şi că îşi va continua analiza în următoarele zile, consultându-se şi cu cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Vineri după-amiază preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va avea o discuţie telefonică cu preşedintele Elveţiei, Johann Schneider-Ammann, iar o reuniune a comitetului UE-Elveţia este prevăzută pentru 22 decembrie.

Elveţia a aprobat vineri o lege care vizează reducerea imigraţiei prin privilegierea forţei de muncă locale.

Noul act normativ, care prevede aşa-numita 'preferinţă autohtonă uşoară', nu fusese iniţial agreată de Comisia Europeană, care invocă riscul unei discriminări a cetăţenilor comunitari. Totuşi, autorităţile elveţiene consideră că măsura 'preferinţei autohtone uşoare' este conformă principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă.

Citeşte şi: Jihadiştii întorşi din Siria şi Irak, principala ameninţare pentru ţările occidentale

Elveţia nu este membră a UE, dar are acces la piaţa unică europeană în virtutea acordurilor încheiate cu statele blocului comunitar. Pentru menţinerea acestui acces, Comisia Europeană solicită garantarea accesului lucrătorilor comunitari pe piaţa elveţiană a muncii. Însă alegătorii elveţieni au votat la un referendum în anul 2014 pentru instituirea unor cote pentru lucrătorii imigranţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.