Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă dezvăluie un scenariu tenebros: joc periculos pentru Dragnea și Băsescu

cozmin gusa

Analistul politic Cozmin Gușă susține că impunerea lui Liviu Dragnea în calitate de șef al comisiei parlamentare care va ancheta alegerile prezidențiale din 2009 este o mutare strategică, gândită pe termen lung. Gușă atrage atenția că Dragnea va conduce această comisie din postura de fost șef al campaniei electorale a PSD din 2009.

Citește și: Traian Băsescu, reacție VIRULENTĂ: 'Geoană, vezi că primul la rând este Năstase'

”Dragnea, dacă vrea să conducă această Comisie de Anchetă, o s-o conducă din postura de șef de campanie al lui Geoană. Geoană avut doi șefi de campanie - Dragnea și Hrebenciuc, cu sarcini diferite. Să nu cumva să se încurce Dragnea. Având în vedere datele pe care cred că le mai deține Băsescu, să nu îi lege vreo piatră de picior, apropos de posibilele întâlniri ale lui Dragnea, din 2009, cu oameni din campania lui Băsescu sau chiar cu el. Jocul este extrem de sofisticat și nu cred că pot să nimerească acolo unde și-ar dori”, a declarat Cozmin Gușă.

Social-democrații ar dori să-i folosească pe Traian Băsescu și pe Dan Andronic ca să lovească în fel de fel de dușmani ai lor - Kovesi, Maior, Coldea, este de părere consultantul politic.

Cozmin Gușă susține că alegerile din 2009 au fost fraudate. ”Ce nu se ia în considerare este dacă au existat indicii că vor fi fraudate, dacă s-a discutat în 2009 despre fraudarea acestor alegeri, având în vedere experiența din 2004. Acum cu un final fericit pentru același Băsescu. Votul a avut un rezultat fericit, la fel ca în 2004, dar din posturi diferite”, a completat acesta.

Traian Băsescu a nimernit o strategie ”proastă”, care, de fapt, îl lovește cu un efect de bumerang chiar pe el, spune consultantul politic, explicând că în calitate de ”șef al acelor șefi ai acelori instituții”, se pune într-o postură complicată, ”de sinucigaș”. ”Nu trebuie să-l lăsîăm pe Băsescu să ne convingă cum a câștigat el singur alegerile. Departe de a fi așa. A beneficiat de servicii importante ale statului, cum vedem din mărturia unor oameni din campania sa; Andronic este unul dintre cei care i-au făcut strategia campaniei”, a mai afirmat acesta.

"Două nume din PSD au acționat ca agenți ai lui Băsescu în 2009: Ponta și Iliescu"

Și PSD are problemele lui, subliniază Cozmin Gușă, dezvăluind că două nume importante din acest partid au acționat ca agenți al lui Traian Băsescu din mijlocul social-democraților.

”Victor Ponta. De notorietate în partid, Geoană știa asta, era prins într-un sistem în care aproape zilnic raporta echipei operative de campanie formată din Elena Udrea și Dorin Cocoș ceea ce se întâmpla în interiorul PSD. Acolo făcea vizite și Sebastian Ghiță. Am sugerat apăsat ca Ponta să nu fie purtător de cuvânt, apoi să nu ia parte la ședințele de strategie, pentru că mergea cu informații la cine nu trebuia. Când spune Andronic că o sursă interne din PSD raporta la minut în noaptea alegerilor ce se întâmpla în PSD se referă chiar la Ponta”, a declarat consultantul politic.

Al doilea nume, susține Cozmin Gușă, este ”omul care a militat în tot anul 2009 împotriva alegerii lui Mircea Geoană ca președinte al Românie”, Ion Iliescu.

”Ion Iliescu, presat cu dosarele Revoluției, ale Mineriadelor, s-a comportat ca cel mai important agent electoral al lui Băsescu, militând împotriva lui Geoană inclusiv la ședințele finale cand a blocat intenția organizațiilor de partid să vină la București și să încerce în stradă, într-un sistem democratic, să apere rezultatul alegerilor care era evident că era fraudat. Alegerile au fost fraudate în multe feluri”, a precizat Gușă.

Procesele verbale predate CCR, unde era dezavantajat Mircea Geoană, erau cea mai bună dovadă, spune consultantul politic. ”CCR trecuse prin presiuni foarte mari în 2009. A fost și o anchetă internă a SRI. Deznodămâtul era clar - dacă se ajungea la Curte și nu era presiune publică pozitivă pentru apărarea rezultatului alegerilor, rezultatul Curții urma să fie în defavoarea lui Geoană”, a explicat acesta.

Social-democrații se pot pregăti de una și să dea peste alta, afirmă Cozmin Gușă. ”Pot să dea peste oameni din propira tabără care au fost agenții lui Băsescu, șantajați sau nu cu dosarele, care au trebuit să-l trădeze pe Geoană, într-un mod mai vizibil în cazul Ponta și Iliescu, într-un mod mai puțin vizibil la alții, poate chiar la viitorul șef al Comisiei de Anchetă”, a mai spus consultanul politic.

"Se știa că posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009 era mare"

”Am vorbit în SUA, în 2009, despre pericolul fraudării alegerilor și partenerul strategic trebuia să fie informat despre acest lucru. Nu era ceva ce nu se știa. A fost apoi o delegație neoficială a unor oameni din societatea civilă americană care au venit să verifice și concluzia era că posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009 era majoră și au raportat asta”, a povestit Cozmin Gușă.

Acea comisie, însă, va putea ajunge și la alte concluzii, evidențiază consultantul politic.

Despre Marian Vanghelie, consultantul politic spune că a fost un personaj important, care a luptat pentru Mircea Geoană, însă efoturile lui de apărare a alegerilor au fost zădărnicite. ”Au fost blocate. N-au fost prea mulți care nu l-au trădat pe Goană, pentru că doar așa s-a ajuns la acel rezultat, în care Băsescu, din învins, a ajuns învingător. Văzând scorul și sondajele, inclusiv după incidentul cu Vântu, îi era clar lui Băsescu că urma să fie învins”, a completat Gușă.

Acum, Traian Băsescu este pregătit să discute, dacă va fi chemat, despre posibilele întâlniri pe care Dragnea, în calitate de șef de campanie a lui Geoană, le-a avut fie cu Băsescu, pentru că se cunoșteau dinainte 2000, fie cu oameni din campania lui Băsescu. ”Este pus în încurcătură, pentru că s-a pregătit să se răzbune public pe niște oameni - Coldea, Maior și alții, dar subiectul este fraudarea alegerilor și ilegitimitatea celui de-al doilea mandat”, a conchis Cozmin Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.