Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va câștiga PSD alegerile parlamentare

După plecarea de la guvernare la presiunea străzii, social-democrații au șansa de a reveni la rolul de vioara întâi a puterii executive mai curând decât sperau în urma evenimentelor din noiembrie 2015.

Astăzi, PSD pleacă cu prima șansă în vederea alegerilor din toamnă. Am putut fi martori de-a lungul timpului la mai multe momente în care social-democrații au arătat că nu se pot descurca prea bine cu statutul de favoriți. Ce trebuie să facă PSD pentru a câștiga alegerile parlamentare? – „Să candideze”, îmi suflă un coleg din redacție.”

Lăsând gluma la o parte, rețeta este relativ simplă. Partidul condus de Liviu Dragnea trebuie să continue să vorbească pentru mase nu de pe vreun piedestal rezervat favoriților, cum s-a întâmplat în alte rânduri, ci de jos, de la firul ierbii.

După cum spuneam, aroganța dată de statutul de favoriți i-a costat scump pe social-democrați. În schimb, aceștia au cel mai mult de câștigat de pe urma tipului de discurs adoptat, spre exemplu, de Victor Ponta, dar acel V. P. de după pierderea alegerilor prezidențiale.

Liviu Dragnea pare să fi înțeles acest lucru și nu de azi, de ieri. Nu trebuie uitat gestul acestuia de la congresul PSD, în care a fost ales președintele partidului, de a ridica întreaga sală în picioare, într-un moment de reculegere pentru victimele regimului comunist.

Un gest simbolic, dar care a dat tonul în a creiona o altă față reprezentanților social-democrației. Dacă actualul președinte PSD va reuși să își țină în frâu colegii, partidul său va avea de câștigat. Și judecând după răspunsul pe care Dragnea i l-a acordat duminică seara lui Ponta, acesta pare să nu facă niciun pas fără să țină cont de planul de „rebranding” pe care îl încearcă:

Îi spun doar că nu are dreptate. E bine ca în perioada asta, aşa cum am hotărât toţi în PSD, să ne concentrăm nu pe funcţii, ci pe construcţia programului de guvernare, construcţia ofertei politice, construcţia planului de dezvoltare a României, pe mers în ţară, contribuit la organizarea filialelor care au nevoie de sprijin, de stabilit lista de candidaţi, de discutat cu fiecare membru de partid, de discutat cu cetăţenii. Nu are dreptate că nu are sprijin de la partid. Nu e adevărat. PSD i-a oferit lui Ponta tot sprijinul de care a avut nevoie”.

Citiți și: Liviu Dragnea îi răspunde lui  Victor Ponta

Luând în calcul pasa proastă prin care trece PNL și apariția mai multor partide noi pe partea dreaptă a eșichierului politic, pare că cea mai mare amenințare la victoria PSD de la parlamentare este dată tocmai de ambiția aroganța în care liderii social-democrați sunt predispuși să cadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.