Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce trebuie abrogat de urgență articolul nr. 180 din Codul Fiscal

Articolul nr. 180 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal este cel mai controversat articol deoarece a stârnit multe dispute în spațiul public, mai ales după declarațiile secretarului de stat din Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș. Potrivit acestui articol persoanele fizice care nu obțin venituri au obligația să achite contribuția socială de sănătate stabilită la nivelul salariului minim brut pe economie.

Articolul nr. 180 din Codul Fiscal, așa cum a fost elaborat și aprobat de Guvernul Ponta și aprobat de Parlamentul României intra în contradicție cu o serie de principii care au stat la baza elaborării Codului Fiscal și a legii care reglementează reforma în sănătate. De exemplu se încalcă articolul nr. 3 din Legea 277/2015 privind Codul Fiscal care reglementează principiul justeței impunerii, principiu ce presupune că impozitarea contribuabilului se efectuează în funcție de mărimea veniturilor sau a proprietăților acestuia. Se încalcă și principiul solidarității care a stat la baza elaborării și aprobării Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Potrivit acestui principiu persoanele fizice care nu obțin venituri beneficiază de asistență medicală gratuită. Din păcate și articolul 178, alineatul 4 din Codul Fiscal a fost elaborat și aprobat cu încălcarea celor două principii. Acest articol ar trebui modificat : contribuțiile sociale de sănătate să se calculeze în funcții de veniturile obținute de către persoanele fizice.

Având în vedere cele două principii considerăm exagerată declarația secretatului de stat din Ministerul de Finanțe. Potrivit principiilor fiscale se face legătura între creșterea de avere a contribuabililor și veniturile obținute de aceștia. Atunci când exista o diferență majoră între creșterea averii și veniturile persoanelor fizice, diferența se supune impozitării. În materie fiscală nu se impozitează veniturile destinate satisfacerii trebuințelor strict necesare persoanelor fizice.

Totodată articolul nr. 180 din Codul Fiscal creează premisele săvârșirii faptelor de evaziune fiscală. Alineatul 2 al acestui articol prevede „obligația persoanelor fizice care nu obțin venituri să se înregistreze la organul fiscal și să plătească contribuții sociale de sănătate la nivelul salariului minim pe economie pe întreaga perioadă în care nu obțin venituri”. În schimb, alineatul 3 al articolului nr. 180 din Codul Fiscal precizează că „persoanele fizice care se înregistrează la organul fiscal după data la care nu obțin venituri vor plăti contribuții sociale de sănătate pe o perioada de maxim 7 luni indiferent de perioada în care acestea nu obțin venituri”.

Deși articolul nr. 180 din Codul Fiscal, alineatul 2 precizează obligativitatea persoanelor fizice care nu obțin venituri de a se înregistra la organele fiscale și de a plăti contribuțiile sociale, alineatul 3 al aceluiași articol lasă să se înțeleagă că persoanele fizice nu au obligația plații contribuțiilor sociale dacă nu se înregistrează la organele fiscale.

Din păcate la discutarea Codului Fiscal în Parlament majoritatea care susținea Guvernul Ponta a respins amendamentele depuse de PNL, amendamente ce aveau ca obiect impozitarea echitabilă a veniturilor persoanelor fizice. Demersul Guvernului Cioloș privind modificarea Codului Fiscal în așa fel încât să se respecte principiul justei impuneri trebuie să se concretizeze cât mai repede chiar dacă unii vor critica modificarea Codului Fiscal invocând lipsa de predictibilitate a acestei legi.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.