Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie în PREMIERĂ a ÎCCJ: ANULAREA măsurilor preventive, dar păstrarea cauțiunii

justitie drept

O decizie în premieră a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost dată azi. Completul de 5 judecători a decis în Cazul fostului ministru al Economiei, Constantin Niță ridicarea tuturor măsurilor preventive, dar păstarea cauțiunii depuse la dispoziția organului judiciar pe tot parcursul cercetării penale și până la soluționarea definitivă a cauzei.

Augustin Lazăr intră în joc: BLOCAJ pentru Dragnea și Tăriceanu, anchetează alegerile din 2009

La termenul anterior Completul de 3 judecători ai ICCJ a decis ridicarea controlului judiciar pe cauțiune și restituirea sumei depuse. Procurorii DNA au făcut contestație și Completul de 5 judecători au admis în parte contestația DNA în sensul în care păstrează ridicarea măsurilor preventive, dar dispune păstrarea sumei depuse drept cauțiune până la finalizarea definivă a cauzei (inclusiv apel).

Soluția de azi a ICCJ este o premieră postdecembristă. Banii depus drept cauțiune rămân așadar consemnați la dispoziția organului judiciar (DNA și apoi ÎCCJ).

Detalii soluţie: Minuta deciziei penale nr. 88: Admite contestaţia formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 11 aprilie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 2312/1/2016, privind pe inculpatul Niţă Constantin. Desfiinţează în parte încheierea atacată, în sensul că înlătură dispoziţia privind restituirea cauţiunii în valoare de 150.000 lei, instituită prin ordonanţa nr. 961/P/2015 din 04.05.2016 cu raportare la ordonanţa de luare a măsurii controlului judiciar pe cauţiune nr. 961/P/2015 din 25.04.2016, depusă pe numele inculpatului Niţă Constantin (cu date de identificare cautiune), conform adresei nr. (cu date de identificare), emisă de (cu date de identificare), la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. În baza art.275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 40 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 24 aprilie 2017.

DIETA de 6 zile a Monicăi Bellucci

____

Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, este cercetat de DNA sub acuzația de trafic de influenţă. Procurorii au dispus şi măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune în cazul parlamentarului, suma stabilită fiind de 150.000 de lei.

"În cursul anului 2013, Niţă Constantin, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei , bani pe care i-ar fi solicitat atât cash cât şi printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită, susţin procurorii.

În luna iulia a anului 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant cu specific libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, prin intermediul contractului fictiv, "reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014", explică DNA.

"Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin", mai arată procurorii.

În luna aprilie, când i-a expirat mandatul la conducerea PSD Braşov, Constantin Niţă, s-a retras din viaţa politică, anunţând că nu va mai candida pentru un mandat de deputat în viitorul Parlament.

Constantin Niţă a precizat atunci că se retrage şi din conducerea centrală a PSD. "Am fost onorat să fac parte din conducerea celui mai mare partid din România, un partid care a scris istorie, cu momente extraordinare, dar şi perioade mai puţin bune”, a spus acesta.

În luna februarie a acestui an, Constantin Niţă era principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Surse din PSD susţin că acesta a fost înlăturat de Liviu Dragnea, în urma unei discuţii avute cu câteva ore înainte de alegerile pentru Consiliul Naţional.

Fost ministru al Energiei, Constantin Niţă a fost audiat la DNA în dosarul ”Mită la Hidroelectrica”, legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro.

Niţă a afirmat că respinge "orice acuzaţie, afirmaţie, asociere" privind implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, el menţionând că a atenţionat conducerea companiei asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Constantin Niţă este de profesie economist, specializat în marketing. El a fost ministru al IMM-urilor în 2009, în Cabinetul PSD-PDL. De asemenea, în Guvernul Ponta II, Niţă a condus departamentul pentru Energie, iar în Guvernul Ponta III a fost ministru al Economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.