Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Internațional de Canto Hariclea Darclée, la a XXI-a ediție

agerpres.ro
festival international de canto Hariclea Darclée

Cea de-a XXI-a ediție a Concursului Internațional de Canto 'Hariclea Darclée' se deschide marți seară, cu concertul inaugural susținut de laureații ediției anterioare, câștigători ai Premiului I și Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu și tenorul Ioan Hotea, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici, potrivit AGERPRES.


La ediția din acest an a Concursului Internațional de Canto 'Hariclea Darclée', care se desfășoară în perioada 25 iulie — 6 august, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila, s-au înscris 200 de concurenți din 18 de țări, potrivit informațiilor furnizate de Fundația Darclée.

'Numărul record de 200 de concurenți din acest an întărește acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul', declară inițiatoarea Concursului Internațional de Canto 'Hariclea Darclée', soprana Mariana Nicolesco.

În paralel cu competiția de canto, pe 29 iulie va fi organizată o conferință cu videoproiecții susținută de muzicologul și medicul foniatru dr. Stephan Poen, cu tema 'Din nou despre Gloria Muzicii: Omagiu lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naștere'.

Pe 3 august va fi ovaționat marele pianist Matei Varga, venit special de la New York pentru a celebra la Brăila Centenarul Dinu Lipatti.

Citeşte şi: E OFICIAL! Cele trei românce SECHESTRATE în Fâşia Gaza, REPATRIATE

Pe 4 august va avea loc reprezentația cu opera 'I Pagliacci' de Leoncavallo, operă în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea și Mariana Nicolesco.

Pe 5 august, în prezența 10-15.000 de spectatori, va avea loc pe Esplanada Dunării tradiționalul Concert Extraordinar la care iau parte laureații Concursului Darclée cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu și a Orchestrei Festivalului Darclée, dirijor fiind maestrul Marco Balderi.

Pe 6 august, la Teatrul 'Maria Filotti', juriul Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, prezidat de Mariana Nicolesco, va anunța câștigătorii competiției din acest an, în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor și al Galei Laureaților.

Citeşte şi: Noi dezvăluiri BOMBĂ despre procurorul 'Portocală'. Ce acuzaţii i se aduc lui Negulescu

Din juriu fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi și Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel și Felix Serraclara din Spania.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Fundația Darclee, o 'extraordinară apreciere' a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée vine din partea lui Josef Hussek, fost director al Festivalului de la Salzburg: 'Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totodată Competiție, Master Class și adevărat Festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică'.

'Tenorul italian Francesco Meli, cel care a inaugurat în decembrie trecut stagiunea Teatrului alla Scala din Milano, a apărut pentru prima dată pe scenă nu în țara natală, ci la evenimentele Darclée de la Brăila, ceea ce nu uită niciodată să amintească. La fel, basul italian Luca Pisaroni, unul dintre cei mai aplaudați din lume, s-a impus mai întâi tot la Concursul Darclée, înainte de-a cuceri scenele internaționale', se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Magistraţii, lovitură DURĂ pentru Nicuşor Constantinescu. Ce au hotărât judecătorii

Între artiștii români care au strălucit mai întâi pe scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881 se află tenorul Ioan Hotea, care a câștigat acum doi ani atât Marele Premiu Darclée, cât și Premiul Operalia, patronat de Placido Domingo, care este aplaudat astăzi la Frankfurt, Londra sau Viena.

'De asemenea, bas-baritonul Zoltan Naghi, protagonist al unei strălucite cariere internaționale, nu uită niciodată că tot în acest context s-a conturat și a fost confirmată personalitatea sa artistică. Trebuie amintit că la ultima ediție a Concursului Internațional de Canto al Chinei Premiul I a fost obținut de tenorul Adrian Dumitru — laureat în 2015 și al Marelui Premiu Darclée — în timp ce Premiul II a revenit mezzosopranei Emanuela Pascu', potrivit aceluiași comunicat.

Organizatorii evenimentului sunt Fundația Darclée, Fundația Internațională Ateneul Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Brăila, CJCPCT Brăila.

Citeşte şi: ALERTĂ: Cod GALBEN de inundaţii. Avertismentul hidrologilor

Pentru organizarea acestei ediții, Consiliul Local Brăila a alocat 600.000 de lei iar Consiliul Județean — 40.000 de lei, prin intermediul Filarmonicii 'Lyra — George Cavadia', costurile totale ale organizării acestui eveniment, care se desfășoară sub înaltul patronaj al UNESCO, fiind de 1.800.000 lei.

În 1995, la aniversarea a 135 de ani de la nașterea Haricleei Darclee, orașul său natal, Brăila, i-a adus ca omagiu organizarea Concursului Național de Canto ce-i poartă numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco și desfășurat sub înaltul patronaj al președintelui României.

Concursul Internațional de Canto 'Hariclea Darclée' se organizează la fiecare doi ani, în anul dintre o ediție și alta având loc Cursuri de Măiestrie Artistică Master Classes.

Din 1995 și până în prezent, 2.500 de artiști din 50 de țări și de pe 5 continente au participat la Festivalul și Concursul Darclée, precum și la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco.

Citeşte şi: Liviu Pleşoianu, o nouă mutare în războiul cu Kovesi. Ce demers a întreprins deputatul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.