Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geoană, IMPRESII în The Globalist despre Trump și Brexit: 'Natura BIPOLARĂ'

Mircea Geoana

Mircea Geoană a semmat un articol publicat în "The Globalist" în care fostul ambasador al României în Statele Unite a vorbit despre starea politicii din prezent, făcând referire la alegerile din SUA şi la Brexit, care reflectă schimbările violente ale societăţii, anunță Adevărul.

Mircea Geoană a precizat că evenimente precum alegerile din SUA sau Brexit nu reprezintă "un divorţ faţă de democraţie”, ci denotă o natură bipolară a politicii moderne şi că publicul este împărţit pe linia unei "erori fundamendale a societăţilor moderne”. Politicianul a adăugat că există o prăpastie mare între viziunea conservativă şi cea liberală, precum şi "între natura tribală a social media şi rolul învechit al instituţiilor media de tip mainstream”. Conform lui Geoană, diferenţele se mai regăsesc şi în domenii precum educaţie, nivel de cultură ori pregătire profesională.

Citește și: Dezvăluirile milionarului condamnat: Ce ar ascunde Kovesi, Coldea, Băsescu şi Tăriceanu / VIDEO

Fostul ambasador remarcă că apariţia abruptă a fricii, frustrarea şi sentimentul de neîmplinire a visurilor populaţiei a luat pe nepregătite partidele şi că pentru a avea succes în politica modernă, actorii politici au două opţiuni:

"1. Decizi să îmbrăţişezi cinic populismul şi să-ţi construieşti succesul navigând peste anxietate, fără a oferi soluţii. (Situaţia taberei care a câştigat referendumul pentru Brexit ilustrează acestă situaţie.)

2. Alternativ, propui politici care liniştesc aceste îngrijorări, în timpul alegerilor electorale. Acestea includ promisiuni la o securitate socială mai mare în ciuda creşterii deficitului fiscal şi o repatriere iluzorie a locurilor de muncă din industrii demult apuse”.

În ce priveşte cea de-a doua opţiune, Geoană punctează că susţinătorii sunt la curent că „nimeni nu poate să-şi decupleze economia naţională din lanţul global” şi că forme de populism asemănătoare lui Donald Trump au apărut şi în Europa de Est, în ţări precum Ungaria şi Polonia. Totodată, potrivit politicianului, această retorică nu oferă oamenilor decât un beneficiu rapid şi pe termen scurt.

"Ceea ce face politica modernă să fie bipolară este că o parte dintre politicieni care se încumetă la astfel de promisiuni, cred serios că soluţiilor lor pot să funcţioneze în societatea de azi şi de mâine” a adăugat Geoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.