Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ia - simbol al comunităților românești din Europa, eveniment MRP în cadrul Parlamentului European

ia ie fetite

Expoziție și dezbatere pe tema iei ca simbol al comunităților de români de pretutindeni organizată de MRP în cadrul Parlamentului European

content-image

Cu prilejul Zilei Internaționale a Iei sărbătorită pe data de 24 iunie și ca omagiu adus Zilei Românilor de Pretutindeni, ce a fost celebrată pe 28 mai, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) în parteneriat cu Parlamentul European, Grupul S & D, organizează în perioada 6-9 iunie, a.c., o expoziție și o dezbatere dedicată iei românești, ca simbol al comunităților de români de pretutindeni.

 

Astfel, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, își propune să evidențieze importanța pe care simbolurile, precum ia, o au în viața românilor de peste hotare:

 

„Trebuie să apreciem efortul și dorința românilor aflați în afara granițelor țării de a rămâne conectați cu România. Mă gândesc aici la femeile care au plecat de acasă, din varii motive, și care au luat cu ele fărâme de farmec românesc. Mă gândesc cu drag la iile pe care am avut posibilitatea să le văd purtate de copiii români în Italia, Spania, Marea Britanie, acum și-n Belgia. Ne bucură foarte mult implicarea mamelor românce de a transmite mai departe obiceiul iei și al tradițiilor românești, efort pe care ne propunem să-l sprijinim. În acest mod credem că vom reuși să păstrăm și transmitem, nu doar zestrea de acasă, cât și zestrea de suflet românesc”.

 

În acest context, astăzi, 7 iunie, între orele 12:30 și 14:00, va avea loc dezbaterea sub titlul ”Ia - simbol al comunităților românești din Europa”. Evenimentul se va desfășura în cadrul Parlamentului European și sunt invitați să participe europarlamentari, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai mediului academic, precum și membri reprezentativi ai spațiului asociativ românesc din Belgia și de peste hotare, alături de reprezentanți mass-media din România și din presa română internațională.

 

Dezbaterea va fi urmată de vernisajul expoziției, sub motto-ul MRP „Zestrea de acasă”,  unde vor putea fi admirate ii provenind din diferite regiuni, dar și un colaj de fotografii – o hartă a imaginilor românilor din diferite țări purtând acest veșmânt și sărbătorind tradițiile românești. Vernisajul va fi completat de o reprezentație la nai a Danielei Ghiță și de o prezentare de carte a lui Cristian Istrătescu-Târgoviște, cercetător în domeniul antropologiei culturale.

CITESTE SI: Proiect de modificarea legii pentru înființarea centrelor comunitare românești în străinătate

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.