Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment în Coaliție pentru Victor Ponta / INTERVIU

Ponta - ziuaveche.ro

Soarta Guvernului Ponta 4 depinde de comportamentul PSD in coalitie,  a declarat unul dintre liderii centrali ai UNPR, intr-un interviu acordat stiripesurse.ro. Vicepreședintele progresist Ion Tabugan a explicat ca la motiunea de cenzura fiecare parlamentar isi face bilantul. La ora actuala, o motiune de cenzura nu ar trece, spune acesta, insa 'totul depinde de PSD'.

- Cum vedeti anul 2015, tinand cont ca e an pregatitor pentru alegerile locale din 2016?

- Legat de 2015, noi avem un protocol pana in 2020 cu PSD si asa cum am intrat in alianta in Parlament, asa va fi si in 2016. La alegerile locale, in 2012 am candidat separat, probabil, probabil, nu stiu exact, dar asa ar fi normal, asa au facut toate partidele, si-au probat puterile in alegerile locale, sa vada fiecare cum sta procentual si cat poate sa adune, ma refer la primari si consilieri.

- De ce mai sanatos sa candideze UNPR pe liste separate in 2016? Care e avantajul?

- Vedeti, avem primari de municipii, primari de orase, inclusiv la Caras am avut doi primari, dar cu legea asta nenorocita s-au dus la PSD, au crezut ca primesc minuni si n-au primit nimic, asta e adevarul, s-au dus independenti, chipurile, si cred ca e bine sa ne incercam fortele, nu neaparat sa ne separam, protocolul exista. Cred ca ar fi bine ca la puterea pe care o avem acum, 50 de deputati si de senatori, si timp este suficient, noi oricum avem structuri in cel putin trei sferturi din judete, fiecare partid trebuie sa-si cunoasca la un moment dat fortele, este normal si logic, pentru ca apoi la alegerile generale sa poti sa ceri in alianta.

La alegerile trecute s-au oferit doar 15 locuri eligibile, astea au fost, asta s-a negociat, asta s-a obtinut, poate ceilalti care n-au candidat nu s-au implicat suficient, dar ramane in final sa se hotarasca la nivel de Birou Politic Central al partidului cum vom merge, la locale in special, dincolo vom sti. Dar vedeti dumneavoastra, viata politica e intr-o continua miscare, si nu stim ce va fi in martie, daramite in 2016. Problemele sunt foarte delicate si foarte complicate, vine un Presedinte la conducerea tarii care nu stim ce viziune are. Una este programul si alta e cum te comporti tu ca presdinte si atunci ramane sa vedem ce avem de facut. Cert este ca alianta guvernamentala acum e solida si speram sa o ducem pana in 2016 la alegeri

- Ce ganduri vă vin in minte legat de primavara?

- Nu, pur si simplu ce…am auzit de la TV, prin ziare, chiar se exprima dl Blaga ca s-ar incerca motiune de cenzura. Cu certitudine vor incerca si nu una, mult mai multe, depinde acum de conducerea de Guvern si de conducerea PSD cum stie sa se comporte vizavi de astia mai mici in sensul de a-si respecta cuvantul.

- Se mai respecta cuvantul dat in aliantele politice?

- Da, se respecta, sa stiti, in unele cazuri se respecta, in unele se mai amana, in unele se merge asa, ca trebuie sa mergem, dar se mai si respecta si presedintele Gabriel Oprea intotdeauna a stiut sa negocieze.

- Motiunea de cenzura e un moment de reflexie pentru parlamentari. Ce conteaza in momentul acela, ca votul e secret pana la urma?

- Secret si nu prea, ca la urma urmei partidul iti da voie, sau nu-ti da voie sa iesi la vot si atunci te supui deciziei partidului din care faci parte ca si tu mergi la decizii acolo. Totusi, sa stiti ca trairile in acele momente, ale motiunilor trecute si viitoare, sunt momente de mare incercare a fiecarui ales in parte, pentru ca atunci isi spun cuvantul toate cele facute si nefacute, ai timp sa reflexi daca ai fost luat in serios, nu ma refer la mine, la clasa politica in ansamblu, ca asa se explica faptul ca inclusiv la partidul de la putere sunt parlamentari care voteaza impotriva propriului partid, din diverse motive. Repet, trairile sunt de intensitate maxima, e o lupta interioara, pentru unii e foarte simplu, pentru altii nu, e delicat, atunci te gandesti cum s-au comportat unii, altii, nu te intereseaza neaparat ce s-a negociat, ce nu s-a negociat, si atunci intervine si fenomentul moralitate, daca ti s-a acordat respect ca om in partid.

Eu sunt foarte sincer cu dumneavoastra, pe termen scurt am avut de pierdut, dar pe termen lung am avut numai de castigat si asteptam un 2015 cred eu cu un cazan cu un capac batut cu nituri unul langa altul, adica un cazan in fierbere dus la extremis catre explozie, adica picarea posibila a Guvernului, nu putem sa stim, vedeti surpriza alegerilor din PNL, deci politica e foarte delicata si cu surprize mari.

- Asa cum cunoasteti actualul Guvern, felul in care a guvernat, de unde credeti ca va porni scanteia?

- Nu stiu, acum in primul rand acum e normal si firesc sa gandesti ca astia au facut campanie in toata tara, au consumat fonduri, tot felul de obligatii si-a creat PNL, si sa stea in Opozitie? Dumneavoastra cum credeti? Nu e normal si firesc ca Iohannis sa gandeasca tot felul de formule? E normal si firesc, e natural, sa vrea sa conduca ei, nu?

Din cate cunosc eu la ora actuala nu vad a reusi. La ora actuala. Totul depinde si de PSD, poate se trezesc si ei in al 12-lea ceas. Iohannis, cu putin vorbe, poate sa faca multe fapte si asa sunt nemtii, noi avem experienta a 200 de ani, Banat si Ardeal si mai tarziu Bucovina, in care am fost sub asa-zisa ocupatie austriaca. Munca acolo are o alta semnificatie, cu ghilimelele de rigoare, fata de in alta parte, si atunci e normal si firesc ca Iohannis sa vrea o alta Romanie, mai prospera, mai buna.

- Va rog sa va ganditi la un mesaj pe care sa-l transmiteti Guvernului.

- Daca e sa luam ce-au facut, eu am vazut ca din ceea ce-au promis, lucrurile majore, s-au tinut de cuvant. Ponta s-a tinut de cuvant si stiu ce spun. Ca noi am vrea multe, ca si noi am promis la randul nostru, in colegii, cand ne-am dus, ca nu o sa mai calcam pe aici in gropi, si una, si alta, daca exceptam lucrurile astea si privim in ansamblu, Ponta si-a facut treaba. Pentru viitorle transmit ca intotdeauna ce promit sa faca si daca nu pot sa faca, sa nu promita. Ca lumea este constienta, lumea nu mai poate fi mintita, nu se pot face toate peste noapte. Daca nu poti sa faci, taci din gura. Cand sunt bani, facem. Ca ei s-au tinut de cuvant, in mare parte, Guvernul Ponta s-a tinut de cuvant. In final le-as spune multi ani cu sanatate si viata lunga la guvernare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.