Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia: Doi lideri ai 'Mafia capitale', condamnaţi la ani grei de puşcărie

donneindivenire.blogspot.com
mafia

Cei doi principali responsabili ai vastei reţele infracţionale italiene cunoscute ca "Mafia capitale", care a reuşit să infiltreze şi municipalitatea din Roma, au fost condamnaţi joi la 19, respectiv 20 de ani de închisoare, în finalul unui proces amplu mediatizat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Tribunalul din Roma l-a condamnat astfel la 20 de ani după gratii pe Massimo Carminati, considerat liderul reţelei, şi la 19 ani pe principalul său adjunct, Salvatore Buzzi. 

În total, 46 de persoane au stat în banca acuzării în procesul care a început acum 20 de luni şi a necesitat 230 de şedinţe doar pentru a se ajunge la verdictul primei instanţe. 

Procesul a scos la iveală dimensiunile corupţiei în capitala italiană, dar tribunalul nu a considerat că este vorba de o reţea mafiotă, în pofida denumirii de "Mafia capitale" sub care a circulat în presă acest scandal. " 'Mafia capitale' nu există", a decretat după verdict avocata lui Carminati, Ippolita Naso. 

Massimo Carminati, în vârstă de 59 de an, fost neofascist şi care a rămas fără un ochi după un schimb de focuri cu poliţia, a mai fost condamnat în anii 80 pentru apartenenţă la o grupare criminală în capitală. Parchetul ceruse în aprilie 28 de ani împotriva sa şi confiscarea tuturor bunurilor. 

Carminati era judecat din noiembrie 2015, alături de ceilalţi 45, pentru extorcare de fonduri, corupţie şi deturnare de fonduri publice în cadrul unei vaste reţele care funcţiona prin complicitatea unor antreprenori veroşi şi a unor oameni politici lipsiţi de scrupule. 

La rândul său, Salvatore Buzzi, directorul unei companii care lucra pentru municipalitatea din Roma, făcea servicii de "mediere" între lumea politică şi cea "subterană" condusă de Carminati. Buzzi a mai fost condamnat la 30 de ani închisoare pentru asasinarea brutală a unui fost complice de furt, fiind eliberat după doar şase ani pentru bună purtare. Parchetul a cerut în aprilie 26 de ani împotriva lui. 

Tribunalul nu a dat însă curs rechizitoriului, respingând, în primul rând, acuzaţia de "asociere de tip mafiot". Potrivit anchetatorilor, cei doi s-au aflat la originea unei vaste reţele de corupţie cu afaceri în domenii ca gestionarea deşeurilor, întreţinerea spaţiilor verzi sau găzduirea solicitanţilor de azil, care beneficiază de importante fonduri publice. "Ai idee cât câştig din imigranţi? Traficul de droguri aduce mai puţin", s-a lăudat Buzzi într-o discuţie telefonică înregistrată de anchetatori. 

"Mafia Capitale: antreprenori, politicieni, funcţionari publici corupţi şi infractori (...) au schingiuit demnitatea Romei, dar astăzi este victoria cetăţenilor", a scris pe Facebook primarul Romei, Virginia Raggi. 

"Corupţia există nu doar în municipalitatea din Roma, ci în toate municipalităţile, în toate instituţiile. Italia este o ţară putredă, putredă moral. Dar nu este vorba de mafie, ci de corupţie", a subliniat pentru AFP avocata Ippolita Naso.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.