Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis l-a primit pe vicepremierul Turkmenistanului

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 17 martie a.c., pe domnul Rașid Meredov, Vicepremierul și Ministrul Afacerilor Externe al Turkmenistanului, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.

Agenda de discuții a inclus un schimb de vederi asupra stadiului și perspectivelor de consolidare a relaţiei bilaterale de parteneriat, astfel cum este definit prin Declaraţia Comună a Preşedintelui României şi Preşedintelui Turkmenistanului din anul 2009 şi în Planul de acţiuni din anul 2012 pentru punerea în aplicare a Declaraţiei Comune.

Citește și: Cătălin Flutur reacționează după ce a fost pus sub URMĂRIRE PENALĂ de DNA: 'Vom trece cu toții'

În acest sens, Președintele României a salutat aniversarea, în acest an, a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări şi a evidențiat importanța dezvoltării cooperării economice în domenii de referință pentru parteneriatul dintre România și Turkmenistan - energetic, al transporturilor, dar şi în ce priveşte comerţul bilateral.

Vicepremierul Meredov a exprimat aprecierea deosebită pentru foarte bunele relaţii politice dintre cele două țări, precum şi în cadru multilateral, arătând că, pentru ţara sa, România reprezintă poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa. Din acest punct de vedere, a subliniat interesul ţării sale pentru exportul gazului turkmen spre Europa, inclusiv prin intermediul proiectului AGRI. În acest context, a avut loc un schimb de opinii cu privire la stadiul concretizării proiectului conductei transcaspice de transport al gazului natural.

De asemenea, a fost discutată problematica asigurării conectivității între Europa și Asia Centrală, prin realizarea proiectului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, iniţiat de România şi Turkmenistan, ce valorifică legătura directă peste Marea Neagră a portului maritim Constanța și a porturilor georgiene. Înaltul oficial turkmen a reiterat susţinerea puternică a ţării sale pentru acest proiect.

A fost totodată abordat stadiul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turkmenistan, Președintele Klaus Iohannis exprimând sprijinul României pentru dezvoltarea şi aprofundarea acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.