Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Cultului Musulman din România: 'Europa va trebui să rămână cu valorile creştine' - VIDEO

muftiu

Europa are valori creştine şi trebuie să rămână cu valori creştine, iar pentru acest deziderat trebuie să colaboreze toate cultele religioase, a afirmat liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, la conferința de lansare a Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor, intitulată "Dumnezeu își ia revanșa? Geopolitica religiilor azi".

Muftiul a declarat că datoria conducerii cultului musulman din Roânia este de a preveni infiltrarea oricărei forme de radicalizare a comunităţii musulmane şi a societăţii româneşti.

"Instituţia noastră promoveză un islam pur şi nu un islam al ideologiilor. Ar trebui să se facă o distincţie între islamul pur şi interpretarea ideologică a islamului, care din păcate la ora actuală dă naştere acestui conflict între populaţii, între religii. Din păcate, în spatele interpretării ideologice a islamului stau anumite interese politice sau strategice", a afirmat Iusuf Muurat.

Referitor la situaţia imigranţilor care au intrat pe teritoriul României, muftiul a afirmat că luat o legătură directă, personal cu aceştia. "Ca un subiect de dezbatere şi de studiu pentru tinerii sociologi, consider că este oportun să se facă o analiză asupra acestora, ce au studiat despre islam, printr-o colaborare directă cu teologi musulmani. Prin studii putem să vedem ce pot ei să reprezinte pentru societatea românească pe viitor, dacă se pot integra, dacă pot să accepte valorile societăţii româneşti, dacă pot să accepte valorile tradiţionale ale Europei", a mai explicat muftiul.

Liderul cultului musulman a făcut şi câteva afirmaţii surprinzătoare, prin care a apreciat valorile creştine şi nevoia păstrării acestora în Europa.

"Vreau să afirm în faţa dumneavostră: Europa are şi va trebui să rămână cu valorile creştine. Permiteţi-mi să fac o comparaţie: o Uniune Europeană fără valori spirituale, după părerea mea, este ca un copil la vârsta de 13 ani abandonat de ambii părinţi. Din nefericire, la ora actuală, se încearcă ca ţările europene să nu mai respecte valorile spirituale. Se încearcă o îndepărtare a europenilor de la propriile valori creştine. Nu vreau să fiu interpretat greşit, nu vreau să afirm pe viitor o mare parte din Europa va fi dominată de musulmani, dar pentru a promova valorile creştine este nevoie de o unitate între toate cultele creştine. Este nevoie de o unitate între toate cultele care se respectă unele pe celelalte. Şi aici mă refer şi la cultul mozaic, şi la cultul musulman. Noi suntem deschişi pentru această colaborare. Susţinem promovarea valorilor spirituale în rândul societăţii europene şi în rândul societăţii româneşti.

Ceea ce mă bucură pe mine personal este faptul că încă poporul român este un popor care îşi practică valorile sale tradiţionale. Cu toate că, din nefericire, la ora actuală, şi la noi în ţară au apărut idei şi grupuri de persoane care ne fac pe noi să ne fac să ne îndepărtăm de aceste valori. Rolul nostru, al tuturor cultelor, este de a nu lăsa societatea într-un asemenea derapaj. O societate fără valori spirituale, o societate fără credinţă este precum nu ar mai exista şi ar permite mult mai uşor radicalizarea din partea acestor imigranţi", a mai declarat muftiul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.