Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Apelor şi Pădurilor va solicita Guvernului alocarea banilor pentru stabilizarea râului Ol

Inquam Photos / Octav Ganea
Carmen Dan DNA

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă au adoptat luni o hotărâre prin care se stabileşte că ministerul Apelor şi Pădurilor va solicita Guvernului alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumelor necesare pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de deviere, intubare şi de stabilizare a cursului râului Olteţ, astfel încât pericolul producerii inundaţiilor în amonte, ca urmare a blocării cursului de apă, să fie minimizat cât mai mult posibil, informează un comunicat al MAI.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a convocat, luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pentru a analiza situaţia din localitatea vâlceană Alunu, în care au avut loc alunecări de teren. "Eu cred că înţelege toată lumea că lucrurile sunt serioase, grave. Cred că ar trebui să ne punem şi întrebarea de ce am ajuns în situaţia asta, şi de ce, cine avea responsabilităţi, nu a dispus în timp util măsurile necesare. Noi nu suntem organ care facem anchetă, însă eu cred că cei abilitaţi vor trebui să facă toate verificările necesare astfel încât să se constate gradul de vinovăţie, pentru că avem o situaţie care de la jumătatea lunii mai a evoluat cu un impact extraordinar de mare, punând în pericol case, bunuri şi mai ales vieţi omeneşti", a declarat Carmen Dan, în cadrul reuniunii CNSSU.

Potrivit comunicatului, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei vor solicita alocarea sumelor necesare pentru executarea monitorizării şi cartării alunecării/curgerii de teren, a lucrărilor de mutare a reţelelor de alimentare cu apă şi energie electrică a comunei Alunu pe un amplasament din afara zonei potenţiale de risc. Autorităţile competente urmează să iniţieze şi să deruleze etapele procedurii de expropriere a tuturor imobilelor şi terenurilor care constituie coridorul de expropriere.

În paralel, Ministerul Economiei va stabili componenţa unei comisii interministeriale care să efectueze, în termen de 90 de zile, o inspectare la nivel naţional a haldelor de steril, în urma căreia să identifice măsuri pentru reducerea riscului de manifestare a unor fenomene similare cu cel din jud. Vâlcea, cu impact negativ asupra comunităţilor, conform Agerpres. La şedinţa convocată de ministrul Afacerilor Interne au participat reprezentanţii tuturor ministerelor şi instituţiilor reprezentate în CNSSU, printre care Graţiela-Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministrul Mediului, Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor, Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor publice, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.