Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul Cod Fiscal nu poate fi aplicat fără reducerea cheltuielilor bugetare

”Prin aplicarea Codului Fiscal se încalcă chiar Codul Fiscal”, a declarat Cosmin Marinescu, consilierul economic al Președintelui Klaus Iohannis, într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

Potrivit consilierului prezidențial, fără măsuri compensatorii de scădere a cheltuielilor bugetare, va fi depășit deficitul asumat și se încalcă prevederile articolului 498 din Codul Fiscal și Tratatul de guvernanță în plan fiscal.

”Vă invit să citiţi ultimul articol din Codul Fiscal, articolul 498, potrivit căruia Guvernul se angajează ca aplicarea Codului Fiscal să nu ducă la încălcarea Tratatului de guvernanţă în plan fiscal, adică obiectivul bugetar pe termen mediu, asumat deja de Guvern în toate documentele sale oficiale. Observaţi că ne confruntăm cu un paradox: aplicarea Codului Fiscal ar încălca tocmai Codul Fiscal. Chiar Ministrul Finanţelor recunoştea ieri că, prin aplicarea Codului, nu ne putem încadra în ţinta de MTO (Medium Term Objectives – n.r.). În aceste condiţii, este imperativă reexaminarea unei legi care, prin aplicare, îşi anulează propriile prevederi.

Totodată, prin declaraţiile, Guvernul deja confirmă necesitatea adoptării de măsuri compensatorii. Este vorba despre măsuri care trebuie adoptate în totalitate pe partea de cheltuieli, altfel chiar Codul Fiscal ar putea fi considerat incomplet, dacă pentru validitatea lui ar fi necesare noi taxe şi impozite, care ar completa varianta actuală.   Trebuie să se înţeleagă faptul că măsurile compensatorii nu sunt opţionale, ci obligatorii, căci aşa prevede Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, în articolul 14. Atunci când se constată o deviere de la obiectivul bugetar pe termen mediu, Guvernul trebuie să aprobe sau să transmită Parlamentului anumite măsuri care să corecteze această deviere.

Potrivit calculelor Administraţiei Prezidenţiale, în baza datelor Ministerului Finanţelor, prin luarea în considerare şi a efectelor de runda a doua, se ajunge la un deficit pentru anul 2016 de circa 2,5% din PIB. Aşadar, în absenţa unei reduceri de peste 1% din PIB a cheltuielilor bugetare, cadrul fiscal-bugetar actual este incompatibil cu menţinerea procesului de consolidare fiscală şi cu respectarea MTO-ului asumat de Guvern.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.