Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O săptămână, termen pentru amendamente la proiectul de lege privind graţierea

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, a solicitat marţi instituţiilor din sistemul de Justiţie, invitate la dezbaterea pe proiectul de lege privind graţierea, iniţiat de Guvern, să formuleze amendamente în termen de o săptămână. "Rugămintea pentru instituţiile invitate (...) (este - n.r.) ca parte a sistemului judiciar, ca oameni care lucraţi direct în acest domeniu şi vă confruntaţi direct cu efectele unei asemenea chestiuni, să ne sprijiniţi în sensul elaborării de amendamente pe proiectul de lege aşa cum el este făcut. Dacă, spre exemplu, veţi ajunge la concluzia că proiectul trebuie să nu fie deloc, foarte bine, ne spuneţi şi lucrul acesta şi vom lua în considerare. Aţi văzut că există şi colegi parlamentari care apreciază că este inoportun un asemenea proiect legislativ şi respectăm toate opiniile. Vă propun o săptămână pentru transmiterea de amendamente, inclusiv Ministerul Justiţiei v-aş ruga să revedeţi proiectul legislativ şi pe baza dezbaterilor pe care le-am avut până acum şi pe baza observaţiilor venite din sistemul penitenciar", a spus senatorul social-democrat.

Directorul adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Dan Halchin, a precizat că de acest proiect ar putea beneficia peste 2.000 de deţinuţi, dar că o estimare precisă nu poate fi făcută întrucât există pedepse care au fost contopite. "Din punctul de vedere al proiectului de graţiere, estimarea ANP a fost transmisă şi Ministerului Justiţiei şi Senatului, avem în total (...) 2.207 persoane private de libertate care ar putea să beneficieze, într-un fel sau altul, de acest proiect. (...) O estimare precisă nu poate fi făcută din cauza faptului că avem foarte mulţi deţinuţi condamnaţi la pedepse care au fost contopite", a punctat acesta, conform Agerpres.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat că, în opinia sa, legea graţierii nu este "oportună" în momentul de faţă fiindcă "nu suntem pregătiţi ca sistem". "Am senzaţia, stimaţi colegi de la MJ care aţi iniţiat acest proiect de lege, că nu suntem pregătiţi ca sistem pentru legea graţierii. (...) Trag concluzia că această lege vine într-un moment în care nu suntem, ca sistem, deloc pregătiţi, nu suntem capabili să dăm răspunsuri la cele mai elementare întrebări. Nu fac o critică, dar cred că atunci când venim cu un asemenea proiect în Parlament, trebuie să venim şi cu nişte răspunsuri pe care le putem pregăti în timp dacă ne organizăm mai serios, pentru că, în momentul acesta, nu putem să dăm următorul răspuns - în ce măsură îşi atinge scopul proiectul legii graţierii. (...) (Proiectul - n.r.) nu răspunde nici la lucruri de genul în ce măsură are statul capacitate acum de reinserţie socială a celor pe care îi eliberăm, care mie mi se pare în realitate cea mai gravă problemă la acest moment, (...) dar vă spun eu că nu avem capacitatea de reinserţie socială a celor 1.200 de deţinuţi. De asemenea, nu am văzut nici măcar un comentariu legat de un studiu anticipativ pe gradul de ocupare a penitenciarului în viitorul apropiat", a afirmat senatorul liberal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.