Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii, bancherii propriului partid. Statul, garant. Cu ce sume vor împrumuta fiecare PNL

pusculita bani

Cu datorii grele pe cap, moștenite de la ambele partide, noul PNL recurge la măsuri  disperate  pentru a dispune de  banii necesari  pentru finanțarea camnpaniei la locale. Terenul a  fost pregătit încă de anul trecut  prin modificarea  legislației privind  finanțarea partidelor.  Membrii de partid devin  bancherii contributori la pușculița de partid, în  timp  ce  statul devine garantul decontării acestor  împrumuturi.

Vezi și: DNA a pus sechestru pe doua vile din Saint Tropez apartinand lui Horia Simu (presa)

Conducerea PNL intenționează să-și  pună membrii de partid  cu funcții să se caute  prin buzunare și să contribuie la  efortul de campanie.  Contribuția nu  constituie o obligație, dar  liderii  vor ține   cont de  modul în care se va implica  fiecare coleg de  partid din actualul BPN. Conform surselor citate, s-a analizat și varaianta  contractării unui credit bancar,  prin oferirea  de sedii  pe post de garanții ipotecare, dara această varaintă nu este  considerată cea mai  eficientă. Un credit bancar  înseamnă dobânzi mari, iar  achitarea sa în anii următori depinde de  existența unui circuit perfect al  banilor  proveniți din cotizații și alte  forme de  contribuții,  un scenariu dificil de asigurat de către PNL, cunoscută  fiind   lipsa de apetit a  propriilor membri de a  chita  această  contribuție.

Drept urmare . s-a decis ca  fiecare   membru din conducere  să  contribuie  cu sume  între 20.000  și 50.000 de lei  pentru a  aduna o bună parte  din banii necesari pentru  efortul de campanie la nivel  național.   banii  pot  fi dați fie  ca persoanpă fizică, fie prin firmele la care sunt acționari. Conform legii, sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a împrumuturilor primite de un partid politic nu poate depăși suma de 26.258.450 lei. Valoarea maximă a împrumuturilor primite de la o persoană fizică nu poate depăși valoarea de 210.000 lei, în timp ce  pentru o firmă pragul maxim nu poate depăși valoarea de 525.000 lei.

Pentru liderii de organizații  județene dispuși să scoată un ban din  portofel, minimul  va  fi de 20.000 de lei. Se încearcă găsirea unui prag  cât mai rezonabil pentru parlamentari,  mai ales   că succesul oricărei campanii la  alegerile  generale în colegii  depinde de mobilizarea  unui  număr  cât mai mare de aleși locali. Totodată, împrumuturile sub 100.000 de lei intră sub regimul confindențialității.

Noii bancheri de partid nu vor  mai avea   motive  de îngrijorare ca  în trecut, când  alți  foști și actuali colegi au fost nevoiți să recurgă la instanță  pentru a-și recupera banii  pentru  diverse  prestări de servicii  făcute în campanie prin firmele lor.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, PSD are datorii de peste 25 de milioane de lei, iar PNL o sumă similară -15 milioane de lei restanțele partidului şi 10 milioane de lei de la fostul PDL. Aceste sume nu constituie singura povară financiară pentru liberali. Conducerea nu a ajuns la nici o înţelegere cu foştii aliaţi social-democraţi în privinţa celor peste 9 milioane de lei cât reprezintă datoriile fostului USL. Vechile incidente sunt  acum de  domeniul  trecutului. Ca și în cazul  împrumuturilor  contractate  de populație prin programul Prima Casă,  și  aceste împrumuturi   au primit o formă asiguratorie,   fie   ea  și indirectă. Doar că împrumutul nu este  garantat  pe jumătate de  către stat, ci în totalitate.

Legislația finanțării partidelor politice  permite decontarea cheltuielilor de campanie în totalitate pentru acele partide care obțin cel puțin 3% din sufragii la un  scrutin  electoral. Potrivit noilor reglementări, cheltuiala în campanie este rambursată de la bugetul de stat, în cel mult trei luni de la alegeri, în funcţie de numărul de voturi obţinute.

Termenul de restituire a împrumuturilor în bani nu poate fi mai mare de trei ani, cele nerestituite la termen putându-se constitui în donaţii numai cu acordul părţilor şi numai dacă nu s-a atins în anul respectiv plafonul pentru donaţii. Legiuitorul a interzis finanţarea campaniei electorale în mod direct sau indirect de către persoane fizice care nu au cetăţenia română sau de persoane juridice de altă naţionalitate decât cea română, cu excepţia finanţării de către cetăţenii statelor membre ale UE care au domiciliul în România şi deţin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar.

P altă sursă pentru achitarea acestor împrumuturi  o constituie  subvențiile de la stat.  Ea se va vărsa lunar prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente într-un cont special deschis de fiecare partid politic. Legea prevede că subvenţiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice nu pot fi supuse executării silite prin poprire.

La articolul 38 al legii se prevede că în ”cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Cameră şi Senat, AEP rambursează partidelor politice, alianţelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripţiile electorale, în cazul în care partidul, alianţa politică a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”.

Un candidat pentru Parlament poate primi cel mult 60.000 de lei. Cum viitorul Legislativ va avea în jur de 400 de parlamentari, fiecare partid care ia peste 3% va primi în jur de 24.000.000 lei. La alegerile din 2012, patru alianțe sau partide au obținut peste 3%, ceea ce ar ridica pragul cheltuielilor pentru Parlament la 96.000.000 de lei. Pentru un candidat la Parlamentul European statul decontează până la 750.000 de lei, ceea ce înseamnă 24.000.000 de lei pentru cei 32 de candidați ai partidelor care depășesc 3%. La ultimele alegeri europarlamentare, șase partide au depășit 3%, iar dacă s-ar fi aplicat aceste reguli, nota de plată s-ar fi ridicat la 144.000.000 de lei. În fine, pentru alegerile locale, statul va deconta în jur de 100.000.000 de lei. În total, nota de plată pentru toate tipurile de scrutin se va ridica la aproximativ 500.000.000 de lei. Acest calcul nu include situațiile neprevăzute, statul urmând să deconteze, de exemplu, și cheltuielile pentru un eventual referendum de demitere a președintelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.