Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima acțiune împotriva ANAF. A fost sesizat Avocatul Poporului

Patronii firmelor închise de ANAF fiindcă au avut câţiva 9 lei în plus sau în minus pe casă dau în judecată Fiscul. în plus, unele prevederi legale ar putea fi atacate la CCR.

Fiscul a pornit cruciada împotriva evazioniştilor şi i-a depistat pe cei mai mari: cei de 56,34 de lei.

Atât au găsit inspectorii ANAF în minus, pe casă, într-un magazin din Suceava, suficient pentru a amenda firma cu 5.000 de lei şi pentru a-i suspenda activitatea timp de o lună. "O fată a dat rest greşit şi a rămas cu casa pe minus. Cei de la Fisc mi-au spus că au dat cea mai blândă pedeapsă. Am refuzat să semnez procesul-verbal, pe care l-au trimis însă zilele trecute prin Poştă. Amenda am plătit-o fiindcă întotdeauna îmi achit toate dările la stat, dar magazinul nu l-am închis. Oricum banii au fost fiscalizaţi şi a fost doar o greşeală a casierei. Am dat ANAF în judecată", ne-a spus Alexandru Scheul, proprietarul firmei Killer SRL din comuna suceveană Horodnic de Jos. Acesta are o fabrică de preparate din carne şi 21 de magazine în mai multe localităţi din ţară. Iar, acest caz nu este singular.

"Au modificat OUG 28/1999 şi au introdus unele prevederi neconstituţionale. Fiscul nu poate sancţiona un agent economic pentru că are 3 lei sau 5 lei în plus sau în minus pe casă.

Nu este o chestiune care să modifice baza de impozitare. Este problema patronului şi a gestionarului. Fiscul trebuie să se ocupe de buna colectare a taxelor şi impozitelor, nu să-1 înveţe pe gestionar să facă calculele.

Disciplina financiară este o chestiune comunistă, care ţinea în trecut de miliţia financiară. Lucrurile erau justificate atunci fiindcă toate firmele erau de stat. Acum ANAF nu are nici o treabă cu banii din casa unei firme private. Nu te pot sancţiona fiindcă bănuiesc că nu ai eliberat bon fiscal.

Trebuie să dovedească acest lucru.Este ca şi cum Poliţia, fără radar, te-ar amenda fiindcă ai ajuns mai repede de la Bucureşti la Piteşti şi se prezumă că ai depăşit viteza legală", a precizat, pentru 'România liberă", Sebastian Bodu, fostul preşedinte al ANAF.

Acesta spune că a sesizat ieri Avocatul Poporului, invocând excepţia de neconstituţionalitate a anumitor prevederi din Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2014, care a modificat OUG 28.

Acesta spune că nu se poate adresa direct Curţii Constituţionale (CCR), dar că firmele pot face acest lucru."Atunci când cer în instanţă anularea procesului-verbal trebuie să ridice excepţia de neconstituţionalitate.

Pe blogul meu am postat modelul de cerere care poate fi utilizat de orice companie care se judecă cu Fiscul", spune Bodu. Surse din cadrul instituţiei Avocatul Poporului ne-au confirmat primirea petiţiei depuse de Sebastian Bodu, neputând preciza însă dacă aceasta este singura sesizare în ceea ce priveşte OUG 91. Conform legii, instituţia urmează să dea un răspuns acestei sesizări în 30 de zile, cel mult 45 de zile dacă "cercetarea este mai laborioasă".

ANAF dă explicaţii prin comunicate Câte firme au fost amendate şi/sau le-a fost suspendată activitatea după ce inspectorii ANAF au constatat că există sume în plus sau în minus pe casă? Care a fost suma minimă/ maximă "depistată" pe casă de ins-._ pectorii ANAF? Comercianţii consi-' deră neconstituţionale prevederile în baza cărora sunt amendaţi şi/sau li se suspendă activitatea în astfel de cazuri. Care este poziţia ANAF? La toate aceste întrebări, reprezentanţii ANAF au răspuns parţial prin două comunicate, în care se arată, printre altele, că: "In primele două luni din 2015, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF a înaintat organelor de urmărire penală 86 de sesizări penale, valoarea totală a prejudiciului însumând 459,71 mii. lei (cca 104 mii. euro).

în condiţiile în care linia prioritară de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică, subliniem faptul că valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezintă 87% din FOTOMEDIAPAX valoarea totală aferentă sesizărilor penale".

Anterior, Victor Ponta a declarat că 'dacă există abuzuri făcute de către cei de la ANAF, cu siguranţă aceste abuzuri vor fi sancţionate, dar, în acelaşi timp, văd că există o frăţie a evazioniştilor fiscali"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.