Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Psihologii anunță: 'DEPRESIA apare în preajma sărbătorilor. Suntem bolnavi de FRICĂ'

depresie

Psihologii vin cu vești proaste în preajma celei mai așteptate perioade a anului! Sărbătorile pot fi întrerupte de evenimente neplăcute, depresia fiind la originea unor adevărate tragedii.

„Mintea este o mare capcană. Atâta timp cât eşti în echilibru, lucrurile merg bine, însă dacă nu-ţi acorzi timp pentru ce îţi face plăcere, dacă uiţi de tine, te afunzi doar în grijile de zi cu zi, ajung să te compleşească, echilibrul se strică. Aşa se ajunge la depresie, pentru că, ce este, de fapt, depresia? Depresia este boala fricii. Suntem bolnavi de frică. Frică de ziua de mâine, frică de şeful, frică de mama şi de tata, frică de doamna de la şcoală, teamă că va ninge şi nu ai cauciucuri de iarnă, că moare bunica şi n-ai bani s-o-ngropi, iar lista poate continua la nesfârşit. Şi apar dezechilibrele“, explică psihoterapeutul Camelia Tiţa. De la grijile fireşti se trece, astfel, pe nesimţite, la sentimentul că nu mai ai scăpare, că nu mai rezişti, că nu mai faci faţă. „Depresivii sunt relativ uşor de reperat. Persoana e tristă, nu mai are speranţă, nu mai vede luminiţa, nu mai pune sens în nimic, e ca o pasăre cu aripile frânte. Nu va mai comunica, nu mai simte bucuria vieţii, nu-şi mai deschide sufletul aşa cum o făcea, stă cu ochii în gol, cu privirea pe pereţi, fixează cu privirea, cu gândul. Acestea sunt semne clare pentru cei din jur că persoana respectivă are nevoie de ajutor“, spune psihoterapeutul.

Citește și: Devoalări incredibile de la şefia CEC Bank: Cine vine la conducerea băncii de stat

Astfel de sentimente se acutizează în preajma Sărbătorilor, că vorbim de Crăciun sau Paşte, sărbători de familie la români. Cei singuri vor simţi cu atât mai mult golul. „Un om singur, sau un copil rămas singur pentru că i-au plecat părinţii dincolo să facă bani, lucru pe care el îl resimte ca pe un abandon, un bătrân singur, se pot confrunta cu astfel de gânduri acum, când familia se adună. Habar n-avem ce e-n capul omului de lângă noi, pentru că am devenit formali, nu mai comunicăm, nu mai suntem pe aceeaşi frecvenţă, iar asta în sensul propriu al cuvântului. Atunci când un om e rătăcit, e pustiit, încearcă să scape de toate. Şi dacă a încercat o dată, va mai încerca, până reuşeşte, dacă nu primeşte sprijin“, spune psihoterapeutul, potrivit Adevărul.

Citește și: De ce GEM femeile când fac SEX? Nu are legătură cu plăcere

Oricât de grave ar fi astfel de probleme, cu intervenţii adecvate ajutorul îşi poate dovedi eficienţa în doar câteva şedinţe. „O depresie eu cred că se poate rezolva chiar şi în trei şedinţe, cu terapie adecvată, şi spun asta din practică. Cei din jur ar trebui, în schimb, să sesizeze la timp problema şi să convingă persoana să apeleze la specialist, pentru că astăzi sunt tehnici diverse care au rolul de a ridica frecvenţa energetică“, mai spune Camelia Tiţa, care ridică o ultimă întrebare, oferind astfel o explicaţie pentru ceea ce se întâmplă cu mintea noastră: „Până la urmă, cine te pune, om mare, să te gândeşti veşnic la ce nu ai, în loc să te bucuri de ce ai?!“.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.