Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revine PSD la un comportament rațional?

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea psd

În ianuarie 2017 am privit cu destul scepticism acuzele aduse PSD. Nu că nu îi credeam în stare moralmente să sfâșie Justiția în interes propriu. Dar nu îi credeam capabili să arunce pe fereastră interesul electoral al partidului în favoarea interesului dosarelor penale. În definitv, alegerile sunt cele care le dau PSD-iștilor ocazia să fure și fără ele partidul nu este nimic.

Evident, m-am înșelat.

PSD chiar decisese să se comporte aparent irațional. Mai precis el abandonase raționalitatea politică aducătoare de voturi în favoarea raționalității imediate a evitări condamnărilor.

Citiți și

De atunci nu am mai făcut eroarea de a considera PSD un partid dominat de rațiune (politică).

Însă recentul conflict din partid ar putea să arate refluxul acestei tendințe. PSD a reușit să medieze un conflict intern evitând războiul total și a împăcat (încă nu știm integral cum) interesele politice cu interesele corupte.

Își reevine PSD în simțuri? Vor fi social-democrații din nou un partid rațional? Este mult prea devreme să ne formăm o opinie. Dar dacă ar redeveni, totuși, rațional asta ar avea niște consecințe interesante pentru noi toți.

Țara ar fi guvernată mai bine

Mai puțină presiune a PSD pe Justiție înseamnă mai puțina reacție din partea societății pe această temă. Mai puțină reacție din partea societății înseamnă ma i puține măsuri populiste stupide.

Poate, cine știe, teoretic, ipotetic, partidul s-ar mai ocupa și de politici publice. Am zis teoretic, da?

Opoziția ar avea mai mult de muncă

Să fim serioși, Opoziția parlamentară nu strălucește. Nu există contra-programe de guvernare, nu există guverne din umbră nu (prea) există proiecte rezonabile de lege.

Toate aceste pălesc în fața PSD-ului care nu numai că o ia pe câmpii dar se află și la guvernare.

Ei bine, dacă PSD își revine ușor-ușor în forma de pe vremea unui Năstase sau a unui Ponta, scuzele Opoziției vor deveni mult mai palide.

Lupta contra Justiției ar putea deveni mai insidioasă

În urma păcii de la CexN interesele corupților din PSD nu dispar. Cel mai probabil, înțelegerea spune că se va acționa mai cu fereală. Deja PSD-ul lui Tudose și Toader nu mai făcea greșelile din ianuarie, ceea ce se vede în lipsa manifestațiilor de stradă. Probabil că li se va cere să treacă la un nou nivel de subtilitate și să împrăștie noi perdele de fum.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.