Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Cazanciuc: 'Politica penală nu înseamnă cu orice preţ să sancţionăm'

cazanciuc

Politica penală nu înseamnă cu orice preţ sancţiuni, ci, deopotrivă, protejarea drepturilor fundamentale, a declarat, joi, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc. 

"Politica penală nu înseamnă cu orice preţ să sancţionăm. Nu, înseamnă cu orice preţ să sancţionez şi să protejez deopotrivă drepturile fundamentale, încercând să menţinem cât mai mult această balanţă în echilibru", a afirmat Cazanciuc, la dezbaterea ''Cine face politica penală în România?'', organizată de europarlamentarul Renate Weber, informează agerpres.ro

El a spus că este nevoie de dialog la nivelul Parlamentului, al Guvernului şi al profesioniştilor şi de dezbateri publice.

Judecătorul Cristi Danileț rupe tăcerea: Ce conține arhiva SIPA


"Unde este ruptura uneori între ce pare a fi politica penală şi nevoia reală a cetăţeanului? Ruptura vine din lipsa de dialog de foarte multe ori, din lipsa de transparenţă de foarte multe ori. Nu reuşim să explicăm de foarte multe ori de ce este nevoie de un anumit text de lege. (...) Cred că e nevoie de dialog la nivelul Parlamentului, la nivelul Guvernului, la nivelul profesioniştilor, cred că e nevoie de dezbateri publice pentru a înţelege cu toţii forma de răspuns adecvată la nevoia cetăţeanului de a trăi în siguranţă şi de a-i fi respectate drepturile fundamentale", a susţinut Cazanciuc. 

Robert Cazanciuc a adăugat că, de multe ori, în legislaţie au fost date răspunsuri la nevoi pe termen scurt, fiind ignorate cele pe termen lung. 

"Avem în momentul de faţă un document de care să spunem acesta este politica penală a statului român pe următorii 10-20 de ani? Nu avem un asemenea document. Ce avem în acest moment? Avem Ministerul Justiţiei care, în dialog cu judecătorii, cu procurorii, cu profesioniştii, încearcă să structureze nişte informaţii să le pună într-un proiect de lege, avem Parlamentul care încearcă, de asemenea, să aibă un răspuns, poate uneori mai orgolios decât ar trebui, dar o formă de răspuns, avem CCR care, la fel, poate mai orgolios decât ar trebui, încearcă să pună în decizii anumite lucruri de politică penală, interpretând texte în vigoare, dar, dând la un moment dat şi linii de acţiune poate pentru viitor", a spus Cazanciuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.