Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatiştii din Ucraina ameninţă că îşi vor impune controlul asupra întreprinderilor

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au ameninţat luni că îşi vor impune controlul asupra întreprinderilor ucrainene ce se află pe teritoriul lor în cazul în care Kievul nu va pune capăt blocajului în curs impus de naţionalişti asupra livrărilor de cărbune din zonă, informează AFP. Militanţi naţionalişti ucraineni împiedică de aproape o lună livrările de cărbune dinspre regiunile separatiste spre restul Ucrainei, cu riscul unei penurii de electricitate, cerând stoparea comerţului cu separatiştii.

Luni, liderii celor două republici separatiste, Doneţk şi Lugansk, au ameninţat să-şi instaleze susţinătorii în unele societăţi, dacă autorităţile ucrainene nu vor reuşi să spargă acest blocaj până miercuri. Mai multe întreprinderi şi industrii grele continuă să opereze într-un total haos juridic în teritoriile separatiste, în pofida conflictului dintre rebeli şi armata ucraineană, soldat din 2014 şi până acum cu aproape 10.000 de morţi.

Pentru a putea face în continuare comerţ cu restul Ucrainei, aceste societăţi sunt înregistrate legal în zone aflate sub controlul guvernului, însă plătesc impozite atât Kievului, cât şi rebelilor. În paralel, Kievul continuă să cumpere un tip anume de cărbune, care se găseşte doar în estul separatist al Ucrainei şi care este necesar pentru funcţionarea centralelor electrice ucrainene. Autorităţile ucrainene s-au declarat gata vineri pentru dialog cu naţionaliştii, cu condiţia ca acţiunile lor să se transforme în "sabotaj", conform Agerpres.

Aceste dispute comerciale intervin în contextul în care confruntări sporadice continuă să aibă lor de-a lungul liniei frontului, în pofida instaurării unui nou armistiţiu, în urmă cu o săptămână. Armata ucraineană a anunţat luni că doi soldaţi au fost ucişi şi patru au fost răniţi în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.