Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile s-au lepădat de UE pentru SUA

enational.ro
informatori servicii umbra negocieri

National:

Iata ca, la doar cateva zile dupa ce constatam ca poate Dragnea ar fi trebuit sa fie ceva mai atent la ipoteza conform careia propulsarea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria ar fi fost o miscare de maestru a generalului Florian Coldea, valul incepe sa se ridice si in „Monitorul Oficial” de pe aceasta poveste. Astfel ca, dupa ce ofiterul de informatii Marius Nica a devenit „Cancelarul” de facto al premierului, acesta din urma a parafat si „detasarea”, fie trecand si prin etapa obligatorie a trecerii in rezerva, a generalului Gabriel Statescu, fosta mana dreapta a lui Flroian Coldea la SRI drept consilier al premierului. Unul in jurul caruia serviciile  incheaga deja un nou proiect politic pe termen lung.
Iar sprijinul logistic al noilor sfetnici ai lui Grindeanu nu a ezitat sa se vada, premierul recurgand deja la cateva mutari succesive care le-a luat fata rivalilor. Astfel ca, dupa ce a dat „delete” contractului corvetelor oferit pe tava, cu capul plecat, de catre Dacian Ciolos pentru industria de armament europeana, in frunte cu „prietenii” nostri olandezi, noul Guvern a pivotat spectaculos. Si concomitent cu anularea procedurilor privind achizitionarea cu sute de milioane de euro de la buget a patru corvete militare, ministrul Apararii, Gabriel Les a si declansat negocieri cu partenerii strategici americani pentru cumparare a inca 20 de avioane F16. Semnal clar ca serviciile s-au lepadat de UE pentru SUA si odata cu ele, bineinteles, si noua Putere de la Palatul Victoria.
Ciolos masochistul
Mai ales dupa ce ii devenise clar ca nu va mai pupa un nou mandat la Palatul Victoria, Dacian Ciolos s-a dat peste cap grabind incheierea unui memorandum pentru achizitionarea a patru corvete multifunctionale, „construite la Galati”, cum a fost prostit poporul prin comunicatele fostului Guvern.
Insa cum Santierul naval de la Galati apartine colosului olandez Damen, „tainul” era directionat de fapt catre proprietarii acestuia. Iar la data de 29 noiembrie 2016, cu nici doua saptamani inainte de alegerile pe care stia ca le va pierde oricum, Dacian Ciolos a fortat semnarea Hotararii de Guvern nr. 906, prin care o buna parte din bugetul Ministerului Apararii erau indreptata catre olandezi. Aceiasi olandezi care, sa nu uitam, au adus imense prejudicii Romaniei prin presiunile si amenintarile fatise facute pentru ca tara noastra sa nu intre in Spatiul Schengen, singurul motiv – si ala neoficial!- fiind ca astfel Portul Rotterdam ar fi fost serios concurat de „poarta maritima” de la Constanta. Desigur, este greu de inteles masochismul national dovedit de Ciolos, care a incredintat cel mai mare contract de la buget tocmai celor mai inversunati critici ai Romaniei. Sau, poate „mangaierile pe cap” de la Bruxelles aveau sa consoleze durerea acestei „plecaciuni” penibile facuta olandezilor.
Interes strategic
Numai ca Grindeanu a purces acum la „matrasirea” buclucasei HG 906 din 29 noiembrie 2016, devoaland ca „deocamdata abrogam si nu discutam de contracte, negocieri si asa mai departe. Toate lucrurile legate de aparare trebuie sa faca parte si fac parte din ceea ce inseamna strategia Romaniei in acest domeniu.
Sunt lucururi care se pun in concordanta cu partenerii nostri din NATO. Nu e un domeniu foarte simplu, e unul special, iar toate lucrurile trebuie facute in acest mod”. Desigur, a redirectiona buna parte din cei doi la suta din PIB alocati Armatei tocmai olandezilor care ne dadeau in cap diplomatic vorbind numai interes strategic nu putea fi. Iata insa ca anularea contractului corvetelor face parte dintr-un plan bine pus la punct si care poate dovedi ca serviciile i-au convins pe noii guvernanti sa „cotizeze” barem la un nivel inalt, daca tot o fac, ca peste tot in lume. Pentru ca, daca oricum cutuma cere ca tarile mai mici sa cumpere armament de la cele mai puternice, barem sa te pui bine cu „jupanul mondial”. Si deloc intamplator, in timp ce Guvernul Grindeanu le taia macaroana financiara olandezilor de la Damen si partenerilor lor europeni, ministrul Apararii Nationale autorizeaza demararea procedurilor pentru achizitionarea a altor 20 de avioane F16 de la americani. Ceea ce, dupa cum sustin surse din cadrul informatiilor militare, ar avea un dublu avantaj. Pentru ca, din punct de vedere militar, completarea actualei flote aeriene de 16 aparate F16 cu inca 20 de avioane este mult pragmatica decat patru corvete cu care sa faca selfie turistii de la Vama Veche. Si, in acelasi timp, americanii sunt oricum mult mai importanti pentru apararea strategica a securitatii nationale, astfel ca si din acest punct de vedere ar fi o mutare mai buna decat afacerea corvetelor.

Adevarul:

Despre situaţia lui Clotilde Armand în interiorul partidul, ţinând cont de criticile tot mai numeroase aduse ei, precum şi  sesizarea privind inactivitatea în Consiliul Local al Sectorului 1, liderul USR a spus că situaţia va fi analizată, dar că nu trebuie acordată o prea mare importanţă sesizării primite.
„A fost o simplă sesizare de la cineva de la Sectorul 1, cum sunt multe în orice partid. Nu este însă ceva extraordinar. Orice sesizare este lămurită de către organul competent, dar nu trebuie să-i dăm o importanţă pentru mare acestei sesizări.”
Întrebat dacă în momentul de faţă mai poate fi vorba despre o prietenie între cei doi, Nicuşor Dan a declarat că „mai degrabă nu”, dând de înţeles că politica a rupt relaţia de prietenie. „Mai degrabă nu, dar avem o relaţie civilizată, profesională”, a spus liderul USR.
Liderul USR a vorbit şi despre disputa dintre Sergiu Moroianu, şotul lui Clotilde Armand, şi Matei Păun, cel care s-a ocupat de campania electorală a partidului, conflict ce s-a soldat cu excluderea lui Moroianu din partid.
„Matei Păun nu este înscris în partid, a fost şeful campaniei electorale. Sergiu Moroianu a fost exclus din partid, a făcut o contestaţie la Comisia de Etică care a dat o decizie doi la doi. Aşteptăm congresul pentru a numi o nouă comisie care să judece contestaţia. În acest moment, Sergiu Moroianu este exclus din partid, dar decizia nu este finală”, a precizat liderul USR.
Dacă în cazul lui Clotilde, Nicuşor Dan a recunoscut că politica a rupt o prietenie, despre Sergiu Moroianu spune doar că are „o mare simpatie”, dar cu toate asta excluderea sa din partid era inevitabilă.

Ziarul Financiar:

Prin surplusurile comerciale de 2.600 de miliarde de dolari acumulate din 2000, Germania este creditorul lumii. O dovadă a competitivităţii economice pentru nemţi, un pericol pentru securitate pentru americani, o mare parte din economiile făcute prin surplusuri vor fi pierdute pentru totdeauna, scrie Gunther Schnabl, profesor de ştiinţe economice la Universitatea din Leipzig.
Peter Navarro, un consilier comercial al preşedintelui american Donald Trump, a criticat Germania pentru că exploatează SUA cu surplusul său comercial şi că manipulează euro. Discursuri ca ale sale se aud de peste tot în lume. Germania este o forţă propulsoare a exporturilor globale, iar surplusurile co­merciale există, însă criticii se înşală în ceea ce priveşte cine exploatează pe cine. Aceasta pentru că nu este deloc sigur dacă vor ajunge în Germania banii pe care americanii sau altcineva îi datorează Germaniei pentru bunurile cumpărate, explică Schnabl într-un articol publicat de Handelsblatt, cel mai cunoscut ziar de business din Germania.
Germania nu doar că are surplus co­mercial pentru că livrează în alte ţări mai multe produse decât importă, dar îşi exportă în afara graniţelor veniturile din exporturi pe care nu le poate investi în interior - acesta este surplusul de capital. Surplusul comercial şi cel de capital sunt egale într-o lume a cursururilor de schimb libere. Cu alte cuvine, luând cazul SUA, Germania îşi exportă acolo economiile, care permit apoi americanilor să cumpere bunuri nemţeşti - indiferent că este vorba de celebrele maşini Porsche, de bucătării elegante sau doar de dulciuri. Între timp, SUA îşi înalţă muntele de datorii pentru a-şi permite mai mult consum public şi privat. Cu timpul, cre­anţele pe care Germania le are la SUA cresc. În fiecare an sumele pe care lumea le dato­rează companiilor germane, băncilor, asi­gură­torilor şi celor care fac economii pentru pensie  cresc cu echivalentul surplusului comercial anual al Germaniei (de 253 miliarde de euro în 2016) plus, desigur, schimbările privind valoa­rea activelor. În schimb, datoria totală externă a Americii creşte în linie cu deficitul comercial anual (de 489 de miliarde de dolari în 2016).
În teorie, toate aceste active pe care nemţii le acumulează vor fi cândva plătite - inclusiv nota de plată a Americii pentru importurile din Germania. Aşa s-a întâmplat spre exemplu în anii 1990 după reunificarea Germaniei, când nemţii au repatriat o parte substanţială din activele din străinătate pentru a finanţa reconstrucţia fostei Germanii de Est.

Digi24:

Facezam poate identifica persoanele dintr-o poză cu ajutorul profilului lor de Facebook. Utilizatorii nu trebuie decât să facă o poză persoanei necunoscute și să o încarce în aplicație, iar aceasta va afișa cine este persoana din poză, relatează The Telegraph.
„Facezam ar putea însemna sfârșitul societăților anonime”, a declarat Jack Kenyon, fondatorul Facezam. „Utilizatorii vor putea identifica pe oricine în câteva secunde, ceea ce înseamnă că intimitatea nu va mai exista în societate”.
Aplicația va putea scana miliarde de poze de pe Facebook în 10 secunde. Facezam, care se va lansa pe iOS pe 21 martie, a fost testată pe 10.000 de imagini, cu o acuratețe de 70% .
Lansarea ar putea fi întârziată, totuși, pentru ca Facebook să facă mai multe verificări, întrucât fără permisiunea rețelei de socializare, Facezam nu poate lansa.
Aplicația ar putea contribui la reducerea infracțiunilor prin faptul că toți din jur ar putea fi mai ușor de identificat. „Ar fi un mix de lucruri pozitive și negative”, a declarat antreprenorul Jack Kenyon.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.