Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfarsitul Schengen ar costa UE 470 miliarde de euro pana in 2025

schengen

Potrivit institutului de studii german Prognos, inchiderea Schengen si restabilirea controalelor la frontiere ar costa Uniunea Europeana minimum 470 de miliarde de euro pana in 2015. Proportional, economia franceza ar plati una din cele mai mari facturi.

Costisitoare frontiere: la doua decenii de la crearea sa, incertitudinile planeaza asupra spatiului Schengen. Pe fondul crizei refugiatilor si amenintarii teroriste, niciodata spatiul european de libera circulatie a persoanelor si marfurilor nu a fost mai amenintat. Numerosi sunt cei care pledeaza pentru restabilirea frontierelor in sanul Uniunii Europene. O restabilire care ar avea costuri periculos de mari, potrivit unui studiu realizat de Institutul Prognos, in numele fundatiei Bertelsmann. Cele mai optimiste previziuni arata ca sfarsitul liberei circulatii in Europa va costa in zece ani tarile membre Schengen 470 miliarde de euro, aproximativ 0,3% din PIB-ul UE, informeaza metronews. Dar, restabilirea frontierelor va cantari greu si asupra economiilor non europene, precum Statele Unite si China. Prognos estimeaza o crestere a costurilor de productie cu 1%. In aceste conditii, Germania isi va asuma, intre 2016 si 2025, 77 miliarde de euro din costul PIB-ului sau (0,29%) in timp ce pentru Franta factura ar fi de 80 de miliarde de euro pe zece ani, ceea ce corespunde la putin peste 0,4% din PIB-ul tarii.

Pana la 1.400 miliarde de euro

Pentru a ajunge la aceasta cifra uriasa, Prognos a estimat costul restabilirii frontierelor si, deci, controlul pentru firme, intreprinderi, ceea ce s-ar traduce prin cheltuieli de personal crescute si costuri de stocare a marfurilor mai mari din cauza incetinirii fluxului de circulatie. Inchiderea Schengen va antrena si o crestere a preturilor importurilor, evaluata la 91 miliarde de euro pentru SUA, si 95 de miliarde de euro pentru China, raportat la perioada mentionata. Insa, cel mai pesimist scenariu al Prognos arata ca o inchidere a frontierelor ar genera o crestere a costurilor de productie cu 3% , adica 1.400 miliarde de euro, din care 235 miliarde pentru Germania si 244 miliarde pentru Franta. ”In final, cetatenii vor fi cei care vor plati”, a comentat Aart De Geus, presedintele fundatiei Bertelsmann. Recent, un alt studiu al France Strategie estima costurile unei inchideri a spatiului Schengen la doua miliarde de euro pe an, pe termen scurt, numai pentru Franta si, pe termen lung, la zece miliarde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.