Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania, Barcelona. A început procesul liderului mişcării separatiste din Catalonia

Procesul fostului preşedinte catalan Artur Mas s-a deschis luni la Barcelona pentru organizarea în noiembrie 2014 a unei consultări populare cu privire la independenţa Cataloniei, pe fondul unor ample manifestaţii în sprijinul său, la care mii de separatişti catalani au scandat lozinci de genul "Jos cu justiţia spaniolă", relatează AFP, conform agerpres.

Artur Mas a ajuns cu aproape o jumătate de oră întârziere, în jurul orei locale 09:26 (08:26 GMT) la Curtea de Apel din Catalonia, după ce mai multe mii de susţinători s-au adunat în faţa clădirii. "Independenţă, independenţă ","Jos cu justiţia spaniolă ","Vrem să votăm ", au scandat protestatarii.

Citeşte şi: FĂRĂ explicaţii. NATO amână vizita ministrului român de externe

Mas şi alţi doi foşti oficiali ai guvernului catalan - vicepreşedintele Joana Ortega şi consiliera pentru educaţie Irene Rigau - sunt urmăriţi penal pentru organizarea unei consultări fără efecte juridice, la care au participat 2,3 milioane de persoane la 9 noiembrie 2014.

Mas a decis să organizeze acest vot, la care 80% dintre participanţi s-au pronunţat pentru independenţă, după ce nu a reuşit să obţină permisiunea Madridului pentru a organiza un referendum veritabil privind autodeterminarea acestei regiuni bogate cu 7,5 milioane de locuitori.

Artur Mas a ignorat şi interdicţia Curţii Constituţionale, care a estimat că subiectul vizează unitatea Spaniei şi nu poate fi dezbătut decât de toţi spaniolii.

El riscă zece ani de interdicţie în exercitarea unei funcţii publice sau elective.

Procesul său programat până vineri arată, potrivit taberei sale, că guvernul central încalcă drepturile fundamentale ale catalanilor, care în majoritate doresc un referendum chiar dacă sunt împărţiţi cu privire la independenţă.

Acesta va fi urmat de alte procese, între care cel al preşedintelui parlamentului regional, Carme Forcadell, pus sub acuzare pentru că a autorizat o dezbatere şi un vot privind independenţa în acest for regional.

Citeşte şi: Franţa. ATACATORUL de la Luvru nu vrea să răspundă la întrebările anchetatorilor - FOTO

Separatiştii sunt majoritari în parlamentul regional, începând din septembrie 2015.

Denunţând "hărţuirea judiciară" a Madridului, ei promit să organizeze un "veritabil" referendum mai târziu în septembrie, cu sau fără aprobarea guvernului central.

În cazul în care "Da"-ul pentru independenţă va prevala, va fi lansat procesul de secesiune, notează AFP.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy asigură la rândul său că referendumul nu va avea loc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.