Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Succes american în Thailanda. Bangkokul se aliniază sancţiunilor dictate împotriva Coreii de Nord

thenolank.com
coreea de nord vs SUA

Thailanda s-a angajat marţi, cu ocazia vizitei la Bangkok a secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, să respecte recenta rezoluţie a Consiliul de Securitate al ONU care impune noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord, ca răspuns la programele nuclear şi balistic ale acestui stat, relatează DPA, potrivit agerpres.

'Thailanda este prietenă atât cu Statele Unite, cât şi cu Coreea de Nord. Însă trebuie să ne conformăm rezoluţiei ONU', a declarat ministrul de externe Don Pramudwinai, la câteva ore după întrevederea avută cu Rex Tillerson, aflat în prima sa vizită oficială în Thailanda.

Citeşte şi: Rusia face TROC cu Indonezia. Avioane de vânătoare la schimb cu ulei de palmier şi cafea

Sancţiunile prevăzute de rezoluţia adoptată sâmbătă de Consiliul de Securitate al ONU ar urma să ducă la privarea Coreii de Nord de o treime din veniturile generate de exporturi.

Thailanda este unul din cei mai importanţi parteneri comerciali ai Coreii de Nord, cu care întreţine relaţii diplomatice de 42 de ani.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Bangkok, volumul schimburilor comerciale între cele două ţări a fost redus cu până la 94% încă de anul trecut.

Discuţiile de la Bangkok au urmat forumului regional de securitate desfăşurat la Manila, capitala Filipinelor, de sâmbătă până luni, şi de la care Tillerson a vizat obţinerea sprijinului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în favoarea presiunilor asupra Coreii de Nord.

Rex Tillerson este oficialul american de rangul cel mai înalt care întreprinde o vizită oficială în Thailanda după lovitura de stat militară din mai 2014.

Citeşte şi: Operaţiune masivă antifraudă. Zeci de chinezi au fost EXPULZAŢI din paradisul în care se ascundeau

Analiştii văd în această vizită un semn al redresării relaţiilor americano-thailandeze sub administraţia Trump, după o reducere a legăturilor diplomatice şi militare de către Washington ca protest faţă de regimul militar de la Bangkok.

În acelaşi timp, Thailanda este şi cel mai vechi aliat asiatic al SUA, relaţiile lor diplomatice datând de 184 de ani.

Potrivit ministrului de externe thailandez, pe lângă problema nord-coreeană, în discuţiile cu Tillerson a fost abordat şi un alt subiect regional de actualitate, şi anume disputa teritorială din Marea Chinei de Sud.

Deşi asociaţii pentru drepturile omului i-au cerut lui Tillerson să ridice problema abuzurilor comise de junta thailandeză, tema nu a fost abordată, după cum a indicat Don Pramudwinai

Cu prilejul vizitei, secretarul de stat a adus un omagiu defunctului rege Bhumibol Adulyadej, depus la Marele Palat de la Bangkok.

Din capitala thailandeză, Rex Tillerson urmeaza să se deplaseze în cursul după-amiezii spre Kuala Lumpur, pentru o întrevedere cu prim-ministrul malaezian Najib Razak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.