Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Omul din umbră care a impus-o pe Alina Gorghiu unic președinte al PNL

portalsm.ro
sah

Liberalii au un președinte unic, în persoana Alinei Gorghiu, o mutare care a părut surprinzătoare la prima vedere, dar care are implicații pe termen lung. Cei din vechiul PDL au făcut un pas în spate, dar conform surselor democrat-liberale resorturile deciziei de a ceda locul de copreședinte implică o strategie atent studiată.

Citește și: SONDAJ Răsturnare de situaţie înaintea alegerilor parlamentare: Partid surpriză în Parlament

Citește și: Alina Gorghiu ACUZĂ Ungaria, după referendum în cazul refugiaților: Este dovadă de POPULISM

Conform surselor democrat-liberale, în ședința vechiului PDL, greii partidului din Ardeal au condus ostilitățile. Cel care s-a erijat în lider al ardelenilor a fost primarul de Alba Iulia, Mircea Hava. De altfel, el a fost cel care a și propus varianta ca vechiul PDL să renunțe temporar la funcția de copreședinte.

De remarcat că Mircea Hava și Vasile Blaga au stat tot timpul împreună în ziua ședinței vechiului PDL, iar Bucureștiul nu a avut voce absolut deloc. Lideri precum Adriana Săftoiu sau Anca Boagiu au lipsit de la ședința vechiului PDL.

Ceea ce a părut a fi o cedare a vechiului PDL este însă o mutare cu alte implicații. Toți liderii partidului se așteaptă ca rezultatele la alegerile parlamentare din iarnă să fie mult sub așteptări, iar conferirea de puteri sporite celor din vechiul PNL va însemna și o responsabilitate în plus pentru rezultatul alegerilor.

Greii PDL au convenit că își vor menține cadența și vor încerca să obțină scoruri cât mai bune la parlamentare, dar când scorul la nivel național va fi unul dezamăgitor, atunci vor scoate săbiile pe masă. Practic, vechii PDL-iști vor să-i lase pe liberali să-și rupă gâtul, pentru a profita de noile oportunități ivite.

Mai mult, în ședința vechiului PDL s-au prezentat și date din sondaje care arătau că bicefalia la nivelul conducerii centrale este recepționată prost de către electorat. Liderii au folosit aceste date pentru a-și justifica oficial cedarea în fața vechiului PNL, dar planul este cel de mai sus amintit.

Vine Cioloș!

Un alt resort al deciziei vechiului PDL este faptul că Dacian Cioloș va veni în partid, indiferent de situație. După alegerile din 11 decembrie, Cioloș va veni în noul PNL fie pentru a-i deveni premier, fie cu rol de salvator, ceea ce va însemna că va deveni liderul PNL la Congresul din februarie 2017.

Ardelenii din PDL au înțeles că au pierdut bătălia pentru conducerea marelui PNL, tocmai de aceea se vor concentra să obțină cât mai multe funcții de conducere în noua structură, care va exista sub Dacian Cioloș. Practic, vechiul PDL își propune să-l lase pe Cioloș la conducere oficial, dar ei să dirijeze lucrurile din umbră, datorită majorității pe care o vor avea în viitoarea structură de conducere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.