Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, declarație de ultimă oră după întâlnirea cu șeful Comisiei de la Veneția

tariceanu

Șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit joi cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Tăriceanu a afirmat că în cadrul întrevederii a avut cu Buquicchio „un schimb de păreri foarte util”.  Totodată, șeful Senatului a spus că șeful Comisiei de la Veneția nu a venit pentru lămuriri privind elaborarea Ordonanţei de Urgenţă 13, precizând că ”nimeni nu vine să ceară socoteală României” şi că ţara noastră ”nu primeşte recomandări, aşa ca un şcolar”.

„Am impresia că există o percepţie pe care vreau să vă rog să o corectaţi: nimeni nu vine să ceară socoteală României, mai ales că adoptarea OUG 13 a fost perfect legală şi abuzul a fost din partea DNA, aşa încât ar fi chiar ridicol din partea unui om care este specialist în drept constituţional şi conduce Comisia de Veneţia să pună astfel de... (...) Aveţi impresia că România este o ţară care primeşte recomandări, aşa ca un şcolar? Să ştiţi că nu! (...) În aceste zile, bănuiesc că ați remarcat, actualul ministru al Justiției a participat la una din cele patru sesiuni pe care Comisia de la Veneția le organizează anual. Dl Tudorel Toader a fost la Veneția, unde a prezentat situația referitoare la ancheta făcută de DNA asupra adoptării de către Guvern a OUG13. Sigur că am discutat chestiuni, care țin mai degrabă de ceea ce numim statul de drept și probleme de ordin constituțional. Am fost bucuros să aud din partea dlui Buquicchio că este un bun cunoscător al arhitecturii constituționale din România.”, a declarat Tăriceanu.

Procurorul general a recidivat. Ce va face ministrul Justiției?

De asemenea, Tăriceanu a afirmat că actualul guvern ar trebui să reducă, cadența aprobărilor OUG.

„În discuția pe care am avut-o cu domnia sa am putut să trecem în revistă lucruri care sunt cunoscute, și anume practica care a devenit abuzivă din partea guvernelor successive din România de utiliza excesiv OUG, lucru care afectează rolul Parlamentului, rolul dezbaterii, calitatea dezbaterilor și e un deziderat pe care îl împărtășesc. Actualul guvern ar trebui să reducă, cadența aprobărilor OUG.”, a continuat Tăriceanu.

Cei doi au discutat şi despre ”suprapunerea puterilor executive în stat”.

„Am discutat despre suprapunerea puterilor executive în stat. Este una din observațiile pe care Comisia de la Veneția le-a făcut. E o necessitate ca viitoare revizuire să stabilească ce este România, o republică parlamentară sau altceva. Altfel, conflict dintre puterile executive va rămâne o caracteristică a acestei perioade politice. Mă bucur că am găsit un interlocutor foarte bine pus la punct cu realitățile politice din România (…) și pentru mine a fost un bilanț pozitiv al acestei discuții.”, a adăugat șeful Senatului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.