Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teme de campanie electorală pentru alegerile parlamentare 2016

Digi24

Azi am decis să abordez împreună cu voi o temă mai de vară, care să nu ne solicite foarte mult, nici să nu ne enerveze prea tare :) Așadar, continuăm să privim un pic spre alegerile parlamentare ce ne vor vizita în toamna – iarna acestui an, de data aceasta în încercarea de a identifica care ar putea fi temele majore de campanie cu care partidele politice ar putea să vină în fața electoratului.

O primă temă a fost lansată în spațiul public de președintele Iohannis și ea face referire la ideea unui proiect de țară, unul absolut necesar la mai bine de 26 de ani de la Revoluția din 89. În mod normal, pe acest subiect ar trebui să se muleze PNL, și în jurul lui eventual să își creeze și un program de guvernare pe termen lung. Dar ideea de proiect de țară este atât de ambiguă la acest moment, încât e greu de spus cum ar putea atrage electoratul. Întrebările sunt prea multe: din ce facem un proiect de țară? Din sănătate, educație sau anticorupție? Din toate? Poate un singur partid să își asume un astfel de proiect?

O altă temă pentru campania electorală din toamnă va fi, asta este deja clar, ideea de luptă împotriva abuzurilor DNA, Justiției în general. Subiectul este deja tocat în spațiul public, are în Călin Popescu Tăriceanu un portdrapel asumat și mai mult ca sigur ar putea fi și o temă a PSD. Victimizarea față de abuzurile unui sistem juridic ce pare a avea țintă doar liderii incomozi, asocierea cu Băsescu (creatorul acestui monstru care ucide orice opoziție) plus intrarea în scenă și a unui Victor Ponta, toate acestea ar merge ca unse la sufletul unui electorat pesedist oricum refractar în fața idee de anticorupție, justiție.

Culmea este că în acest posibil subiect, un vârf de lance ar putea fi reprezentat tocmai de Băsescu. Cel care duce o luptă de lup singuratic cu Koveși, Coldea and company, dar, care, la nevoie, nu cred că va ezita să își plieze discursul pe o apropiere de PSD, cel puțin pe acest subiect. Parcă și văd cum ar declara ei: „Într-un război ca acesta, trecem peste tot ce ne desparte, trebuie să salvăm democrația și ideea de justiție liberă„.

Cu voia dumneavoastră, eu aș mai adăuga o a treia mare temă de campanie. Iar ziua de ieri mi-a confirmat acest lucru. Problematica legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, inclusiv cu inițiativa Coaliției pentru Familie, care a cerut și a obținut acordul CCR pentru a continua procedurile legale de modificare a Constituției, poate reprezenta valul pe care un actor politic pe care mulți poate nu îl bagă în seamă acum, cu un profil naționalist puternic, creștin-ortodox asemenea, să crească. Iar tema aceasta s-ar putea să producă surpriza unui scor electoral bun pentru Marian Munteanu și Alianța lui.

Acestea sunt 3 din marile teme de campanie care vor fi aduse în spațiul public odată cu alegerile parlamentare. Dacă s-ar și discuta serios pe ele, ar fi un câștig. Dar nimeni nu ne poate înlătura temerea că și această campanie se va duce tot pe atacuri la persoană, scandal, circ și panaramă, și mai puțin pe dezbateri reale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.