Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost şi controversat şef al CIA, 'disponibil' să preia conducerea Pentagonului

pentagon

Generalul în rezervă David Petraeus, unul dintre cei mai proeminenţi ofiţeri superiori din armata americană, a lăsat să se înţeleagă miercuri că va spune "da" dacă preşedintele ales Donald Trump îi va cere să facă parte din administraţia sa, potrivit unui interviu la postul britanic BBC Radio 4.

Potrivit Wall Street Journal, Petraeus, care a demisionat din funcţia de şef al CIA în 2012 după ce a fost dezvăluită o relaţie extraconjugală avută cu biografa sa, este luat în considerare pentru postul de ministru al apărării. Ulterior s-a descoperit că el i-a pus la dispoziţie acesteia materiale clasificate.

AROGANŢĂ maximă a Turciei. Ce crede Erdogan despre votul din Parlamentul European

Petraeus a activat ca ofiţer superior în timpul preşedinţilor Bush şi Obama. El a fost comandantul forţelor SUA şi NATO în Afganistan, înainte de a se retrage din armată pentru a ocupa poziţia de top în Agenţia Centrală de Informaţii.

Întrebat dacă ar fi de acord să facă parte din administraţia Trump, Petraeus a spus: "Mi s-a mai întâmplat ca un preşedinte să apeleze la mine, în Biroul Oval, într-un moment dificil şi.... a spus 'ca preşedinte şi comandant-şef, vă cer să preluaţi comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă a Securităţii în Afganistan'. Singurul răspuns poate fi 'da, domnule preşedinte'". "Dacă ţi se cere, trebuie să te implici - laşi deoparte orice rezerve bazate pe retorica de campanie... şi îţi dai seama ce este cel mai bine pentru ţară", a spus el.

Trump îşi formează administraţia din prieteni, membri de familie şi foşti rivali - dar mai multe poziţii cheie, inclusiv cea de secretar de stat, rămân încă în discuţie.

Citeşte şi: Donald Tusk: 'Securitatea şi prosperitatea Estoniei se bazează pe NATO şi UE'

Generalul Petraeus a criticat indirect o parte din retorica lui Donald Trump în timpul campaniei electorale prezidenţiale, calificând drept toxice comentariile anti-musulmane ale preşedintelui ales. Cu toate acestea, el a spus că a auzit lucruri bune de la cei care au vorbit cu Trump după anunţarea rezultatului alegerilor.

"Este interesant că cei care au vorbit cu el au spus, ştiţi, pare foarte manierat, este foarte ospitalier, un tip foarte binevoitor, dornic să afle lucruri şi aplecat spre dialog", a declarat Petraeus.

De asemenea, el a sugerat că Trump ar putea crea legături mai strânse cu Rusia, comparând poziţia politică a acestuia cu cea a deschiderii faţă de China promovată de preşedintele Nixon în anii 1970, informează agerpres.

"Numai Nixon s-a putut duce în China. Oricine altcineva ar fi fost criticat", a spus Petraeus. Dar el a avertizat că orice astfel de abordare ar trebui încercată "cu ochii larg deschişi", adică în deplină cunoştinţă de cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.