Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Veste bună' pentru Ungaria. Budapesta salută politica aplicată de administraţia Trump

peter szijjarto

Este 'o veste bună' pentru Ungaria şi pentru restul lumii faptul că preşedintele american Donald Trump pune pe primul loc interesele naţionale, a declarat marţi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de agenţia de presă MTI, conform agerpres.

Luând cuvântul la o conferinţă despre SUA organizată la Budapesta, Peter Szijjarto a declarat că noua politică a lui Trump 'a pus capăt situaţiei nenaturale' în care un stat trebuia 'să se simtă ruşinat' că-şi pune pe primul loc interesul naţional. El a apreciat că lumea este martora naşterii unor noi State Unite ale Americii. Obiectivul primar al Ungariei este acum să protejeze interesele ţării şi 'să transforme schimbările în avantajul nostru', a insistat şeful diplomaţiei ungare, apreciind că 'trăim într-o lume nouă şi într-o nouă ordine mondială'.

SCURGERE de informaţii clasificate la nivel înalt în SUA - FOTO

Szijjarto a mai spus că alegerea lui Trump a fost o mare surpriză, dar că americanii l-au ales pe preşedinte, nu mass media internaţională sau establishment-ul politic internaţional. Şeful diplomaţiei ungare consideră că, de vreme ce Trump a fost ales de poporul american, ar fi greşit să fie pusă sub semnul întrebării motivaţia acestei alegeri (în SUA, preşedintele nu este ales prin vot direct, ci printr-o procedură indirectă, bazată pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizaţi de fiecare stat federal - n.r.). În opinia sa, există două strategii: 'strategia bocitului', care nu va schimba nimic; sau ar fi posibilă luarea unor decizii care, pe fondul unor circumstanţe noi şi neaşteptate, ar putea 'întoarce situaţia în avantajul nostru'. Vechile dogme şi consensuri au fost răsturnate şi este foarte probabil ca această situaţie să continue şi în viitor, crede Szijjarto.

Ce se ascunde în spatele crizei din Golf. Saudiţii pregătesc INVAZIA militară a Qatarului

Ungaria trebuie să ia notă de faptul că lumea a devenit multipolară şi 'există şansa să apară mai puţine decizii politice internaţionale luate de mântuială care să lase în urmă chestiuni neterminate', a spus el. O schimbare care s-a produs deja este că aspiraţiile de a crea securitate globală se bazează acum pe principii noi, a apreciat Szijjarto, care a adăugat că fiecare ţară are dreptul şi obligaţia de a-şi apăra frontierele şi nimeni nu poate fi obligat să trăiască împreună cu oameni pe care nu îi vrea alături.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.