Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzaţii GRAVE şi avertisment fără precedent pentru cei din PSD: 'Liviu Dragnea este un iepure fricos'

Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea parlament PSD

România stă pe un butoi de pulbere. Scandalurile dintre Putere şi Opoziţie, dar şi anifestaţiile de stradă par a fi fără sfârşit. Acum vine şi un avertisment dur pentru PSD, dar şi pentru Liviu Dragnea. "2017 este un an de maximă importanţă pentru noi, pentru că ne-a arătat perspectiva unui cutremur, din punct de vedere societal. Care cutremur încă nu s-a întâmplat. El se va întâmpla în anul următor, cu bazele puse astăzi, exact într-un an în care noi ar fi trebuit să celebrăm, anul centenarului", a avertizat Cozmin Guşă, vineri seară, la Realitatea Românească.

Citește și: Un GREU al jurnalismului de investigație „eliberează” o adevărată BOMBĂ! O nouă fotografie cu CRIMINALA de la metrou! „Nu pot furniza alte informații”

Guşă a realizat analiza politică a anului 2017 în România, atenţionând că în 2018 vom deconta toate lucrurile negative care s-au întâmplat în ultimele luni. Consultantul politic a pus accentul pe "acel gen de şmecherie atât de ieftină, dar cu implicaţii atât de grave" a lui Liviu Dragnea. "La începutul anului, am intuit un lucru groaznic în momentul în care, în ianuarie, hoţeşte, Liviu Dragnea a plecat să-l întâlnească în calitate de chelner pe încă proaspătul preşedinte de atunci Donald Trump, folosind acel moment pentru ca să vină asupra populaţiei cu o lovitură de ciocan, celebra OG 13, pe care şi-a organizat-o în aşa fel încât să fie în avion. Acele detalii m-au cutremurat. El trebuia să fie în avionul spre America, pentru a nu răspunde la telefon, atunci se dădea Ordonanţa 13. Acele auspicii pe mine m-au îngrozit. Acel gen de şmecherie atât de ieftină, dar cu implicaţii atât de grave, venită de la un şef politic al noii majorităţi parlamentare. Mi-au arătat că auspiciile lui 2017 vor fi dezastruoase. Şi am fost foarte atent, să văd în ce fel vor involua treburile în ce-l priveşte pe Dragnea şi felul în care România este administrată. Deci, 2017 este un an de maximă importanţă pentru noi, pentru că ne-a arătat perspectiva unui cutremur, din punct de vedere societal. Care cutremur încă nu s-a întâmplat. El se va întâmpla în anul următor, cu bazele puse astăzi, exact într-un an în care noi ar fi trebuit să celebrăm, anul centenarului. Toate lucrurile negative care s-au acumulat şi a căror bază a fost pusă în 2017, noi le vom deconta în 2018. Acea vizită hoţească, dublată de OG 13, dată în timp ce Dragnea era în avion cu acel calcul meschin, mie mi-a arătat doar că avem de-a face cu un viclean fiu de miliţian din Gratia, Teleorman, apropo de Liviu Dragnea, pe umeii căruia nu s-a pus niciun pic de responsabilitate de om politic major, ci o şmecherie ieftină, păguboasă pentru ţară, păguboasă pentru el. Dovadă ce a păţit în acest interval, cu toate dosarele acumulate, care, cel puţin dacă le citeşti, apare ca fiind vinovat. Şi cu ce a făcut el, harcea-parcea, cu Parlamentul, cu guvernarea, cu oamenii din partid, cu partidul în sine. Asta ne arată, totuşi, cât de slabi suntem, pentru că noi nu vorbim de un tip puternic aici", a spus Cozmin Guşă.

Citește și: A ieșit la iveală! Oamenii au intervenit când Magdalena Șerban a împins prima fată! Cum s-a scuzat asasina – acuze dure la adresa tinerei

Consultantul politic a atras atenţia asupra consecinţelor grave pe care le au acţiunile lui Liviu Dragnea, pe care Guşă l-a caracterizat drept un "iepure fricos". "Dragnea este un iepure fricos. Dar dacă un iepure fricos ajunge să facă asemenea dezastre, înseamnă că stăm rău. Deci dacă România se simte prost astăzi din cauza unuia ca Dragnea, înseamnă că România stă prost. Dacă Parlamentul se simte prost din cauza unui ca Dragnea, înseamnă că Parlamentul stă prost, nu e puternic Dragnea. Iar dacă PSD-ul stă prost din cauza unuia ca Dragnea, înseamnă că PSD-ul este la nivelul cel mai de jos de la înfiinţarea sa şi se simte prost, la rândul lui. Un program de guvernare dă speranţă. Datoria celor care câştigă în baza unui program de guvernare nu este să-l aplice, ci să meargă în trendul pe care şi-l doresc, în baza programului de guvernare, care poate nu-i aplicabil în primul an, dar poate în al doilea, în al treilea. Să te duci în trend, să generezi pace socială şi normalitate, să generezi treptat scăderi de taxe pentru români, care se bazează pe performanţa economică pe care o faci. Dar nu ad literam. El se încăpăţânează să facă ad literam programul de guvernare în condiţiile în care e clar că nu se poate, tocmai ca să-şi păstreze un capital de încredere în faţa partidului. Pentru că el n-a câştigat alegerile cu el lider charismatic, locomotivă pentru partid. El a câştigat alegerile cu un partid care prezintă un program. Dar programul l-a desenat el la tablele voastre, a lui Rareş, a ta. Asta e o mare minciună şi un mare dezastru. El a profitat, a păcălit, a minţit. Minciuna din partea unei persoane fizice nu e un lucru atât de grav, e prins, e taxat, social sau în justiţie. Minciuna din partea unui om de stat e gravă", a zis Cozmin Guşă.

Citește și: Primăria Capitalei REACȚIONEAZĂ! Ce spune referitor la crima de la Dristor

Consultantul politic a evidenţiat momentele în care liderii PSD şi-au început declinul: "Atunci când, pe lângă agenda de putere, au început să-şi implementeze o agendă personală, de super-îmbogăţire". Guşă a realizat o trecere în revistă a liderilor PSD, de la Iliescu până la Dragnea. "Ştii când au început să piardă liderii PSD, care au fost ei, de-a lungul vremii? În momentul în care, pe lângă agenda de putere, au început să-şi implementeze o agendă personală. Ion Iliescu a rezistat atât de mult în fruntea PSD pentru că la el era preponderentă agenda de putere. Agenda personală avea nişte chestii cu mineriada, cu lovitura de stat, dar erau ţinute în justiţie bine, pentru că era făcut sistemul, îl făcuse el, alături de alţii, dar era sigur. Restul liderilor, din momentul în care agenda personală de înavuţire, de super-îmbogăţire, de complicităţi inter-personală a început să fie preponderentă, au început să piardă. Adrian Năstase a fost un tip la care agenda de putere era extrem de expresivă. Declinul lui a început când agenda personală pe proiectele de super-îmbogăţire a devenit preponderentă. La fel la Geoană. Geoană n-a câştigat pentru că mulţi au simţit înainte de alegerile din 2009 că are o agendă personală foarte puternică, în dauna lor. La Ponta, apropo de Sebastian Ghiţă, care era de fapt şeful lui, asta s-a văzut de la început. Dragnea a călărit toate aceste conjuncturi. Dragnea a avut o agendă personală puternică, apropo de scandalul Teldrum, şi când era secretarul general al lui Geoană, şi când l-a trădat pe Geoană şi a rămas secretarul general al lui Ponta, de fapt al lui Băsescu. N-a avut o agendă de putere credibilă, iar faptul că PSD-ul n-a reacţionat ne arată nouă... o spun cu regret, eu acolo am fost secretar general, n-am niciun motiv, eu am învăţat politică în PSD şi din postura de lider am învăţat să implementez proiecte şi n-am de ce să nu-mi asum asta şi chiar să le fiu recunoscător celor de bună factură, prin care am reuşit să implemnetez nişte proiecte. Partidul este slab. Toţi liderii au dat chix", a afirmat Guşă, care a punctat declinul de la nivel european şi mondial al PSD-ului:

Citește și: Un producător autohton a intrat în forță în supermarketuri! Ce le vinde unor nume grele, precum Carrefour, Auchan sau Profi

"Eu, în calitate de secretar general, n-aveam nicio problemă să dau un telefon, aşa.. de azi până săptămâna viitoare, să fiu primit de prim-ministrul Suediei. Sau să nu am posibilitate oricând să mă duc în Marea Britanie la Partidul Laburist, de la Tony Blair în jos să discut nişte lucruri politice. Era un mare prestigiu, pe care l-am pierdut. Am devenit pentru ei, noi, ca stângă românească, doar o oportunitate de înavuţire personală. "Domnul Tony Blair, veniţi în România? Da, câţi bani îmi daţi? La funeraliile lui Nelson Mandela îl iau de mână şi se întâlneşte cu Obama. Cine, Ponta? Cine sunteţi dumneavoastră?"... Bine, şi politica mondială a involuat. Uite ce preşedinte a ajuns să aibă SUA".

În continuare, Cozmin Guşă a creionat situaţia în care a ajuns opoziţia, fără leadership şi fără atitudine politică. "N-a existat o masă critică de cetăţeni care să vină cu un partid de 7 la sută", este concluzia sumbră a consultantului politic. "Al doilea eveniment marcat din 2017 este legat de această topire a opoziţiei. Pe lângă faptul că au avut un rezultat prost. Ei s-au scuzat: "Domle, Iohannis n-a fost explicit cu noi". Cum să fie cu voi, din moment ce voi n-aţi vrut să fiţi cu el în alegeri? Era evidentă atmosfera din PNL-ul de atunci. "Cioloş, marele trădător, care ar fi trebuit să reunească forţele de dreapta şi să poată să facă un gogoloi care să se apropie de 40 la sută... Marele trădător al momentului a fost el, care i-a încurcat pe toţi şi acuma doreşte să parvină"...

Citește și: S-a dat de gol! Ce salariu are, de fapt, cunoscutul realizator, Mircea Badea

Nici despre actualul lider PNL, Cozmin Guşă nu are o părere prea bună: "Pare desuet Ludovic Orban. ți-e foarte greu să-l iei în seamă ca lider politic cu greutate. Eu n-am să-i reproșez multe, nu mi-a plăcut niciodată, dar în rest mă uit cu calm, are ceva desuet, ceva foarte vechi, ceva ce în niciun caz nu poate ajunge la un electorat, ca vector de imagine vorbesc, pe care vrei să-l agreghezi și să-l aduci spre PNL ca să completeze mulțimile de votanți ale baronilor galbeni. Dar ca să câștigi alegerile trebuie să vii cu un mare plus de la lidership, că e lidership local (gen Bolojan, Boc, Hava) care aduc un plus față de scorul partidului în plan local sau județean, la fel ar avea nevoie ca liderul sau liderii de la centru să aibă această capabilitate de tractare, să vină cu electoratul lor personal, pe care să-l adauge electroratului clasic al partidului și să vină cu plusul necesar ca să câștigi alegerile. "

Citește și: Are agenda plină! Câți bani îi vor intra în cont Andreei Bălan doar în luna decembrie

Cealaltă formaţiune de opoziţie, USR, nu pare să aibă un mare potenţual, este de părere analistul politic. "O formă fără fond. "Salvăm Bucureştiul, salvăm România". Cum şi prin cine? N-au credibilitate. Se comportă ca nişte manifestanţi. În Parlament, jocul se reduce la discursuri, la contradicţii, chiar la chestii de efect, dar nu la această puţinătate a resurselor de luptă politică, arătată printr-un megafon. Asta nu denotă forţă, ci slăbiciune. Vadim avea posibilitatea să aibă o retorică extrem de spectaculoasă, pe care de la stânga la dreapta o ascultau toţi. Crin Antonescu avea o retorică foarte bună şi reuşea de la stânga la dreapta să marcheze locul. Opoziţia s-a făcut praf, leadershipul este extrem de precar, oamenii se încăpăţânează să rămână în fruntea bucatelor, deşi din punct de vedere personal ei se caracterizează ca nişte loseri de-a lungul istoriei lor politice. Nu există germenele de evoluţie pozitivă. Contează liderul care începe să comande trupele, n-au un asemenea lider. PSD-ul îi ridiculizează. Cetăţenii sunt revoltaţi că s-a impus această dictatură în Parlament. Da, dar asta este calitatea celor din opoziţie care asistă acolo. De ce? Pentru că poporul a hotărât aşa, până la urmă. Aşa popor, aşa politicieni. La cum arată Parlamentul, putem să fim priviţi ca fără speranţă. N-a existat o masă critică de cetăţeni care să vină cu un partid de 7 la sută. Responsabilitatea celor care au ocupat locul reformei cu o formaţiune politică care pare fake, îmi pare rău, respectiv USR, este foarte mare. Să nu cumva să existe impresia că-i târnosesc pe de-a întregul. Nu. Mai sunt câţiva tineri în USR... da, dar contează ansamblul. Păi dacă ăia câţiva tineri care sunt parlamentari nu reuşesc la rândul lor să impună o anumită atitudine politică, tăioasă, dură, înseamnă că n-au putere nici măcar în acel micuţ USR. Atunci mai degrabă vorbim despre partea negativă decât să evidenţiem pe cineva care nici măcar n-are putere să schimbe treburile", a spus Cozmin Guşă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.