Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caracatița sifonării fondurilor publice prin CNAS, informații de culise - Probele ULUITOARE obținute de anchetatori

Agerpres
CNAS

Decontările îngrrijirilor medicale la domiciliu sunt un pretext bun pentru sifonarea fondurilor din sistemul medical de sănătate.

"Sume uriase de bani din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), gestionat de CNAS si casele de asigurari subordonate, sunt folosite ca sursa de finantare pentru alte activitati, prin coruptia sistemica a functionarilor publici, acuza procurorii anticoruptie, scrie Ziare.com.

In plus, la nivelul CNAS erau descurajate controalele acolo unde apareau probleme, pentru a nu atrage atentia altor autoritati. Un fost sef al institutiei ii avertiza pe subordonati ca apar in infomarile transmise de serviciile secrete si sa fie mai prudenti. Motivul: nu voiau sa fie deranjati de anchete si sa atraga atentia opiniei publice asupra institutiei.

Citește și: Toți ochii pe CCR - Primul verdict pe legile justiției după criticile Comisiei de la Veneția

Verificarea pe teren

Pentru a verifica daca aceste decontari frauduloase pot fi atat de greu de stabilit, procurorii DNA au facut cateva controale la pacienti, care teoretic erau ingrijiti la domiciliu de o firma specializata. Cel putin asa aparea in datele oficiale. Pentru verificare, procurorii DNA au apelat la ajutorul unui colaborator sub acoperire, care lucra la o firma de ingrijiri la domiciliu.

Primul caz, un barbat de 62 de ani, care locuia pe strada Herta din Sectorul 2 si figura in actele medicale cu status ECOG 4, adica imobilizat 100% in pat. Serviciile in acest caz erau decontate de CASMB. In realitate, potrivit inregistrarilor audio-video, acesta se deplasa fara probleme prin locuinta, a purtat discutia in picioare cu colaboratorul si a afirmat ca singura ingrijire medicala de care a beneficiat a fost schimbarea unui pansament in dreptul degetelor de la un picior, fara legatura cu faptul ca suferise si o interventie chirurgicala in zona genitala", scrie sursa citată.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.